Wat betekent de coronacrisis voor uw pensioen?

Wat betekent de coronacrisis voor uw pensioen?

Geschreven door John de Smit op 13 mei 2020

De coronacrisis hangt als een donkere wolk boven onze pensioenen. Zo hebben de pensioenfondsen in het eerste kwartaal van 2020 al € 111 miljard aan vermogen verloren, maakte De Nederlandsche Bank bekend. Dat komt vooral door de onrust op de financiële markten, met dalende koersen en een lager rendement tot gevolg.

Als u een pensioen ontvangt, hoeft u de komende maanden niet bang te zijn voor een verlaging. Pas aan het einde van dit jaar brengen de pensioenfondsen hun financiële situatie in kaart. Als ze te dan te weinig geld in kas hebben om de pensioenen uit te keren, volgt er mogelijk een pensioenkorting in 2021. De regering kan ook besluiten dat een pensioenkorting niet hoeft, zodat gepensioneerden hun vaste pensioen blijven ontvangen en de economie draaiende wordt gehouden.

Als werkende kunt u te maken krijgen met een werktijdverkorting die uw werkgever voor het personeel heeft aangevraagd. Veel werknemers zitten thuis omdat er geen werk meer is, waarbij het bedrijf een beroep heeft gedaan op noodmaatregelen van het kabinet. Het loon wordt dan 100 procent doorbetaald, en dat geldt ook voor de pensioenpremie. Zo lang u in loondienst blijft, gaat de pensioenopbouw gewoon door. Dat geldt ook als u een WW-uitkering ontvangt als uw bedrijf het arbeidscontract tijdelijk heeft beëindigd. Uw pensioenpremie is gebaseerd op het loon dat u ontving vóór het ingaan van de arbeidsduurverkorting.

Ook in onzekere tijden en met een ongewisse toekomst moet het pensioen een baken zijn van vertrouwen, zodat u zonder financiële zorgen van uw oude dag kunt genieten. Heeft u vragen over uw pensioen of bent u bang voor een pensioentekort? Bij KRK Verzekeren geven we antwoorden op al uw vragen.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie