Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Geschreven door John de Smit op 21 juli 2023

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te bieden via platforms als Airbnb, Booking en Wimdu. Het is ideaal als je zelf op vakantie bent en het huis toch enkele weken leegstaat.

Heb je daarbij ook nagedacht over de verzekeringen? Als je toeristen in jouw huis toelaat, kan daar immers schade door ontstaan. Niet iedereen is even zuinig op jouw spullen en een ongelukje is zo gebeurd. Vakantiegangers kunnen iets omstoten in jouw huis, de kraan vergeten uit te zetten of een elektrisch apparaat kapot maken. Dit kan gevolgen hebben voor jouw inboedelverzekering of opstalverzekering.

Het belangrijkste is dat je er bij jouw verzekeraar melding van maakt dat het huis wordt aangeboden voor tijdelijke verhuur. Voor verzekerden geldt namelijk een wettelijke meldingsplicht voor alle zaken die invloed kunnen hebben op de premie of de risico's. Als jouw verzekeringsmaatschappij er niets vanaf weet, kan je voor onaangename verrassingen komen te staan. Mochten toeristen in of aan jouw huis schade veroorzaken, dan krijg je mogelijk niets uitgekeerd om je niet voldeed aan de meldingsplicht.

Wees er wel alert op dat de melding van tijdelijke verhuur gevolgen kan hebben voor de premie of dekking. Sommige verzekeraars accepteren de verhuur zonder gevolgen voor de premie en de voorwaarden. Andere verzekeraars verhogen de premie, passen de voorwaarden aan of berekenen een eigen risico bij verhuur aan toeristen. Tot slot zijn er verzekeringsmaatschappijen die helemaal geen dekking bieden bij tijdelijke verhuur.

Veel verzekeraars stellen inmiddels de vraag of je (een deel) van de woning verhuurt. Wil je weten wat dit betekent voor de premies en dekking van jouw inboedelverzekering of opstalverzekering? Neem daarvoor contact op met KRK Verzekeren: wij geven je graag onafhankelijk en deskundig advies.

John de Smit
Neem contact op met John

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers: neem je keuze niet te licht op!

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers: neem je keuze niet te licht op!

Het kabinet wil de arbeidsongeschiktheidsverzekering over enkele jaren verplicht stellen voor zelfstandigen. Heb je deze verzekering momenteel nog niet, dan is het dus verstandig om je hier eens...
Bekijk overzicht