Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Geschreven door John de Smit op 29 januari 2020

Heeft u al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. U verdient een extra zakcentje door uw huis op internet aan te bieden via platforms als Airbnb, Booking en Wimdu. Het is ideaal als u zelf op vakantie bent en het huis toch enkele weken leegstaat.

Heeft u daarbij ook nagedacht over de verzekeringen? Als u toeristen in uw huis toelaat, kan daar immers schade door ontstaan. Niet iedereen is even zuinig op uw spullen en een ongelukje is zo gebeurd. Vakantiegangers kunnen iets omstoten in uw huis, de kraan vergeten uit te zetten of een elektrisch apparaat kapot maken. Dit kan gevolgen hebben voor uw inboedelverzekering of opstalverzekering.

Het belangrijkste is dat u er bij uw verzekeraar melding van maakt dat het huis wordt aangeboden voor tijdelijke verhuur. Voor verzekerden geldt namelijk een wettelijke meldingsplicht voor alle zaken die invloed kunnen hebben op de premie of de risico’s. Als uw verzekeringsmaatschappij er niets van af weet, kunt u voor onaangename verrassingen komen te staan. Mochten toeristen in of aan uw huis schade veroorzaken, dan krijgt u mogelijk niets uitgekeerd omdat u niet voldeed aan de meldingsplicht.

Wees er wel alert op dat de melding van tijdelijke verhuur gevolgen kan hebben voor de premie of de dekking. Sommige verzekeraars accepteren de verhuur zonder gevolgen voor de premie en de voorwaarden. Andere verzekeraars verhogen de premie, passen de voorwaarden aan of berekenen een eigen risico bij verhuur aan toeristen. Tot slot zijn er verzekeringsmaatschappijen die helemaal geen dekking bieden bij tijdelijke verhuur.

Veel verzekeraars stellen inmiddels de vraag of u (een deel van) de woning verhuurt. Wilt u weten wat dit betekent voor de premies en dekking van uw inboedelverzekering of opstalverzekering? Neem daarvoor contact op met Kuijs Reinder Kakes Verzekeren: wij geven u graag onafhankelijk en deskundig advies.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie