Verzuimkosten: verzekeren of toch het risico dragen?

Geschreven door Tom Dekker op 2 april 2020

Een ziekteverzuimverzekering afsluiten, wel of niet doen? Het is een vraag die bij veel werkgevers leeft. De achterliggende vraag (en de vraag die helpt bij formuleren van het juiste antwoord) is: ‘Kan en wil ik het risico voor verzuim dragen?’ Verzekeringsadviseur Tom Dekker neemt u mee in deze afweging.

Mij gebeurt dat niet

‘Personeel dat uitvalt’, mij gebeurt dat niet. Het is een veel gehoorde uitspraak van ondernemers. Want: ‘Mijn medewerkers zijn loyaal’. Maar ook loyale medewerkers kunnen op maandagochtend bij de dokter te horen krijgen dat zij een chronische ziekte hebben. En ook loyale medewerkers kunnen een skiongeluk krijgen of van de weg worden gereden.

Dé vraag

Stel uzelf als werkgever daarom de vraag: ‘Kan ik het risico dragen?’. Maar ook, tot welk moment? Zo kunt u de eerste 6, 9 of 13 weken van het verzuim voor uw eigen rekening nemen. Dit is feitelijk hetzelfde principe als met een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor uzelf als ondernemer.

Zelf risico dragen

Uit cijfers van het Centraal Planbureau blijkt dat het verzuim van een medewerker met een gemiddeld salaris, zo’n 400 euro per dag kost. En dat dus twee jaar lang. Het is daarom raadzaam om 170% van uw totale loonsom te reserveren voor verzuimkosten. Heeft u dat niet of wilt u dat niet? Een ziekteverzuimverzekering kan oplossing bieden.

Ziekteverzuim verzekeren

Wil of kunt u als werkgever het risico voor ziekteverzuim niet dragen? Dan is een ziekteverzuimverzekering de oplossing . Hiermee verzekert u de risico’s voor verzuim.

De premie van een verzuimverzekering is gebaseerd op onder andere:

  • Totale loonsom
  • Aantal medewerkers
  • Verzuimcijfers

Premieopbouw

De premie is een percentage van de loonsom en is mede afhankelijk van uw branche en de verzuimcijfers van uw bedrijf. De arbodienst kan verzuimpercentages aanleveren. Zijn die er niet, dan gaat de verzekeraar uit van een gemiddelde. Naast de branche en het verzuim, spelen zaken als wet- en regelgeving en een basiscontract voor de arbodienstverlening ook een rol. Als adviseur kan ik u een indicatie geven van het premiepercentage.

Basiscontract

Na een wijziging in de Arbowet hebben werkgevers de verplichting tot een basiscontract. In dit contract staan de rechten en plichten van de werkgever, werknemer en de bedrijfsarts opgenomen. Het is een pakket minimale eisen waar elk contract tussen de werkgever en de arbodienstverlener aan moet voldoen. Tot de minimale eisen behoren onder andere ziekteverzuimbegeleiding, een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) waarin de arbeidsrisico’s binnen het bedrijf staan genoteerd, een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek, de mogelijkheid tot een preventief medisch onderzoek en preventie advies.

Passende verzuimverzekering

Een ziekteverzuimverzekering heeft, net als een arbeidsongeschiktheidsverzekering, het imago van duur en onbetaalbaar. Een goede en voor u passende verzekering is en blijft daarom altijd maatwerk. Zodat u als ondernemer en als bedrijf de juiste risico’s verzekert en die zekerheid heeft die u als werkgever rust geeft. Heeft u vragen of wilt u advies, bel of mail mij gerust. Ik help u graag.

Tom Dekker
Neem contact op met Tom

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht