Heeft  u 170% van uw loonsom op de plank liggen?

Heeft u 170% van uw loonsom op de plank liggen?

Geschreven door Tom Dekker op 31 maart 2020

Een ziekteverzuimverzekering heeft het imago ‘onbetaalbaar’. Maar is dat ook echt zo? Verzekeringsadviseur Tom Dekker legt uit wat ziekteverzuim u als werkgever ongeveer kost.

Verplichte premies en bijdragen

Personeelskosten zijn voor de meeste ondernemers de belangrijkste kostenpost. Bovenop het brutosalaris betaalt u ongeveer 30% van het brutobedrag aan onder andere verplichte premies en bijdragen. Maar, er is meer. De kosten voor uitval door ziekte en vervanging van uw zieke medewerkers, zit namelijk niet in die 30%.

Zieke medewerker

Bij een zieke werknemer geldt de wettelijke verplichting voor werkgevers om het salaris twee jaar door te betalen. Tel bij deze loondoorbetaling de kosten voor het inhuren van een vervangende medewerker en de kosten voor uw inspanning om uw medewerker weer terug in de functie te krijgen, op.

Kostenvoorbeeld

De bovenstaande optelsom van factoren, geeft slechts een gevoel. Voor een concreter beeld, geeft het Centraal Planbureau het volgende voorbeeld. De cijfers zijn op basis van een jaarinkomen in Nederland van 36.500 euro.

Loondoorbetaling

153 euro

Kosten vervanging

146 euro

Verlies productie/dienst

43 euro

Kosten arbodienstverlening

60 euro

Verzuimbegeleiding

7,50 euro

Totaal verzuimkosten:

410 euro per dag

170% van de loonsom

Verzuim van een medewerker kost al snel zo’n 400 per dag. Dat komt voor uw complete team neer op 170% van de totale loonsom. Heeft u dat op de plank liggen? De vraag is, kan en wil u het risico voor verzuim als werkgever zelf dragen of kiest u toch voor een verzuimverzekering voor uw medewerkers. In het blog ‘Verzuimkosten: verzekeren of toch het risico dragen?’, leest u meer over ziekteverzuim verzekeren.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie