Veilig de winter door

Geschreven door John de Smit op 21 januari 2019

Je ziet ze alweer regelmatig voorbij komen. De oranje knipperende lampen die ‘s avonds je woonkamer, keuken of auto verlichten. Het is weer glad op de weg! Reden genoeg om weer extra voorzichtig de wegen te betreden. Met deze tips kom je veilig de winter door.

1. Maak je auto winterklaar

Neem even de tijd om je auto winterklaar te maken! Smeer de rubbers van de deuren in met vaseline, talkpoeder of speciaal spul dat hiervoor ontwikkeld is. Wissel de zomerbanden voor winterbanden, gebruik antivries ruitenvloeistof en leg hulpmiddelen als een krabber, ruitontdooier, schep en een extra set warme kleding in de auto. Check ook of de veiligheidshamer binnen handbereik ligt.

2. Gebruikelijke adviezen bij gladheid

  • Houd afstand
  • Rem niet te hard
  • Trek rustig op

Dit klinkt misschien logisch, toch gebeuren er nog erg veel ongelukken tijdens de winter. Gelukkig niet altijd ernstig, maar schade is zo gemaakt! En onder het mom voorkomen is beter dan genezen zijn deze drie punten het makkelijkst uit te voeren.

3. Wat doe je als je in de slip schiet?

Schiet je toch in de slip? Blijf dan in ieder geval rustig! Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. In een eerste impuls wil je waarschijnlijk je rem intrappen en aan het stuur trekken. Juist deze twee dingen moet je niet doen! Laat je gas los, zodat er druk komt te staan op je voorwielen en je auto vanzelf weer grip krijgt om de bocht af te maken. Stuur met de richting van de slip mee om je onderstuur op te vangen. Doe je dit niet dan kunnen de wielen blokkeren en je grip verminderen met alle gevolgen van dien!

4. Wat doe je als je de sloot in glijdt?

Jaarlijks raken er in Nederland tussen de 750 en 800 auto’s te water. Vooral gladheid is een veel voorkomende oorzaak. Natuurlijk weet je niet hoe je in je paniek reageert, maar weten wat je moet doen zorgt vaak toch voor adequaat handelen.

Lichten aan en autogordel los
Laat je contact aanstaan en zorg ervoor dat je je kunt oriënteren en zichtbaar blijft voor hulpverleners, door meteen alle lichten in de auto aan te zetten. Ook is het zaak direct je autogordel los te maken. Lukt dit niet? Gebruik dan het autogordelmes dat onderdeel is van de veiligheidshamer. Help eventuele medepassagiers met het afdoen van hun gordel en haal kinderen zo snel mogelijk uit autozitjes.

Open zijraam
Nu iedereen los is open je het zijraam. Werkt de elektrische bediening niet meer? Geef dan een harde klap in de hoek van het raam met de veiligheidshamer. Lukt het niet om de zij- of voorruit te breken? Probeer dan de achterruit of als je een dakraam hebt kun je deze ook proberen!

Krijg je ramen op geen enkele manier open? Als de auto grotendeels gezonken is en daarmee de druk binnen en buiten gelijk is haal je diep adem en duw je rustig de deuren open. Vanwege de druk openen de deuren langzaam, waardoor hard duwen dus geen zin heeft.

5. Oeps! Een aanrijding en nu?

Mocht je toch betrokken raken bij een aanrijding door gladheid zorg er dan voor dat je voldoende bewijsmateriaal verzamelt. Denk hierbij aan foto’s, een ondertekend schadeformulier, contactgegevens en een beschrijving van het ongeval.

Heb jij door de gladheid schade gereden? Kijk voor meer informatie op krkverzekeren.nl of bel met 088 497 63 50.

Lees ook onze tips om uw huis winterproof te maken.

John de Smit
Neem contact op met John

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht