ORV: het vergeten kind bij echtscheidingen

Geschreven door John de Smit op 5 oktober 2020

De periode na de zomervakantie is een piekmoment in echtscheidingen. Na een zomervakantie waarin stellen 27/4 samen zijn, kan het gevoel om uit elkaar te gaan bevestigd worden. Ook in deze coronaperiode zitten we meer dan gebruikelijk op elkaars lip. Scheiden is een heftige gebeurtenis waar veel bij komt kijken en waarover adviseur John de Smit zegt: ‘Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak genoeg vergeten’.

Alimentatie als financiële zekerheid regelen

‘Onlangs sprak ik met een mediator over de financiële afwikkeling bij een scheiding. Ik vertelde over het belang van een overlijdensrisicoverzekering om de financiële zekerheid van alimentatie-inkomsten te regelen. De mediator reageerde verbaasd. Ze gaf aan dat ze daar nog niet eerder aan had gedacht. Ze is niet enige. Als ik met klanten of mediators over scheiden praat, blijkt de overlijdensrisicoverzekering het vergeten kindje’, vertelt De Smit.

Meer dan bezit verdelen

Scheiden gaat over verdelen. Denk aan het nummer van Acda en de Munnik. ‘Cd voor jou cd voor mij’. Maar kinderen zijn bij een scheiding het allerbelangrijkst. U wilt het goed voor uw kinderen regelen. De situatie is al heftig genoeg. De stem van de kinderen is belangrijk. Goed voor de kinderen kunnen zorgen, ook. Dat maakt scheiden meer dan het bezit verdelen en alimentatie betalen.

Als de alimentatiebetaler overlijdt

‘Zodra er duidelijkheid is over de alimentatie, vergeten stellen vaak een heel belangrijk ding. Namelijk: wat gebeurt er als de alimentatiebetaler overlijdt? In principe ontvangt de ex-partner dan geen alimentatie meer. Wat betekent dat voor de ex-partner en voor de kinderen? Dit is waarom ik ex-partners adviseer een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Als degene die alimentatie ontvangt een overlijdensrisicoverzekering op het leven van de ex-partner afsluit, is dit financiële probleem getackeld. Als de alimentatiebetaler overlijdt is de ontvanger verzekerd dat een vooraf afgesproken bedrag wordt uitgekeerd. Zo kunnen de kinderen toch studeren en blijven wonen waar zij wonen.

Financiële gevolgen voor voogd

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor de voogdij, is ook een tip die De Smit geregeld geeft. De reden is simpel: voogden moeten het levensonderhoud voor de kinderen maar kunnen betalen. Misschien is een grotere woning nodig of een ruimere auto. Maar vergeet ook de reservering voor studiekosten, hobby’s niet etc. Volgens het Nibud kost een kind tot aan zijn achttiende verjaardag een ton. Voogden moeten die kosten wel kunnen dragen. Ook hierin kan een overlijdensrisicoverzekering oplossing bieden. De Smit: ‘Overlijden u en uw partner, dan krijgt de voogd een bedrag uitgekeerd voor het levensonderhoud voor de kinderen.’

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Een overlijdensrisicoverzekering is een product dat financiële rust bij overlijden geeft. Een verzekering die voor verschillende doeleinden is in te zetten. Scheiding en voogdij zijn daar slechts twee voorbeelden van. Ontdek voor welke tien situaties een overlijdensrisicoverzekering een rustgevende oplossing is.

Heeft u vragen over een overlijdensrisicoverzekering? Ik beantwoord uw vragen graag.

John de Smit
Neem contact op met John

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht