ORV: 10 keer dit kan ik ermee

Geschreven door Tom Dekker op 5 oktober 2020

Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering met vele toepassingen. Een oplossing voor veel situaties. Waar veel mensen een overlijdensrisicoverzekering in verband brengen met een hypotheek, is dat niet langer een wettelijke verplichting (maar vaak wel een vereiste van de geldverstrekker). Het is slechts een van de vele situaties waarvoor een overlijdensrisicoverzekering geadviseerd wordt. Tien keer, dit kunt u met een overlijdensrisicoverzekering.

Nabestaanden pensioen voor zelfstandigen

Als zelfstandige bouwt u geen pensioen op. Dus ook geen nabestaandenpensioen. Overlijdt u voor de pensioendatum, dan kan het wenselijk zijn dat er geld beschikbaar is voor uw partner en uw kinderen. Het kan zijn dat uw partner minder wil gaan werken om voor de kinderen te zorgen en om het verlies te verwerken. Een overlijdensrisicoverzekering biedt die financiële ruimte. Want hoewel de hypotheeklasten door het overlijden misschien lager worden, worden de inkomsten dat ook. Een overlijdensrisicoverzekering geeft uw partner de keuze en ruimte om minder te werken. Regelt u het niet, dan is de keuze gemaakt. Uw partner moet blijven werken.

Alimentatie

Wat gebeurt er als de alimentatiebetalende partner overlijdt? Juist. De inkomsten vallen weg. Als ex-partner ontvangt u geen alimentatie meer voor uzelf of voor de kinderen. Een situatie die niet wenselijk is maar waar veel mensen aan voorbij gaan. In een apart artikel vertellen wij u hier meer over (link maken naar ORV: vergeten kind bij scheiding).

Koopwoning

Een overlijdensrisicoverzekering is vaak onderdeel van het hypotheekadvies. Was deze verzekering vroeger bij een hypotheek verplicht, nu is dat in veel gevallen een vereiste van de geldverstrekker. Woningbezitters sluiten een overlijdensrisicoverzekering af zodat bij overlijden van een van de partners geld vrijkomt, waarmee de partner een deel van de hypotheekschuld kan aflossen. Zo worden de maandlasten lager en kan de nabestaande in de woning blijven woning.

Huurwoning

Mensen die een huis huren aan een overlijdensrisicoverzekering, waarom dan? Een huurwoning is vaak duur. Vooral nu de hypotheekrente laag is , is een huurwoning veelal duurder dan een koopwoning. Als een van de twee partners overlijdt, kan de nabestaande mogelijk de huur niet alleen betalen. Een overlijdensrisicoverzekering keert een vooraf afgesproken bedrag uit, zodat de nabestaande toch in zijn of haar levensonderhoud kan blijven voorzien nu een van de twee inkomens wegvalt. Huurders is vaak een vergeten groep, als we het hebben over de overlijdensrisicoverzekering.

Lening

Stelt u zich eens voor. U leent twintig duizend euro aan een bekende. U maakt duidelijke afspraken over de terugbetalingstermijn. Maar… dan overlijdt degene aan wie u uw geld heeft geleend. Wat nu? Als u een geen overlijdensrisicoverzekering hebt, bent u het geld kwijt. Sluit u een overlijdensrisicoverzekering af, dan weet u zeker dat u het bedrag terugkrijgt. Ook als degene aan wie het bedrag heeft geleend overlijdt.

Voogdij

Wie zorgt ervoor de kinderen als u en uw partner overlijden? En van welk geld wordt er voor uw kinderen gezorgd? Voogden moeten de studie, die extra woonruimte, die grotere auto en de hobby’s van uw kinderen maar kunnen betalen. Ook hiervoor kunt u een overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Keyman

Mensen met sleutelposities op belangrijke posities zijn onmisbaar voor een bedrijf. Het zijn zogenoemde keymans. Als een keyman overlijdt heeft dat impact voor het bedrijf. Niet alleen emotioneel. Ook zeker bedrijfsmatig. Een overlijdensrisicoverzekering geeft financiële ruimte om een externe en vaak kostbare professional aan te trekken, zodat ook bij het overlijden van de keyman deze noodzakelijke functie blijft vervuld.

Compagnonverzekering

Samen ondernemen betekent meerdere nabestaanden. Overlijdt uw compagnon, dan maken zijn of haar nabestaanden aanspraak op het aandeel van uw compagnon. Als ondernemer bent u niet altijd in de staat om een ton (of meer) vrij te maken. Een overlijdensrisicoverzekering maakt het mogelijk de nabestaanden hun aandeel te betalen, iemand uit te kopen en zelf door te gaan.

Opgroeiende kinderen tot 25 jaar

Een studie, kleding, hobby’s, het rijbewijs, die auto of die scooter: betaal het maar als u er alleen voor komt te staan. Een overlijdensrisicoverzekering is een financieel vangnet waardoor u als nabestaande uw kinderen toch kan laten studeren.

Pensioenaanvulling

Een slechte pensioenvoorziening? Ook als aanvullende pensioenvoorziening biedt een overlijdensrisicoverzekering financiële ruimte. Deze verzekering sluit u af met een bepaalde looptijd. Bijvoorbeeld voor 30 jaar. Overlijdt u binnen de looptijd, dan keert de verzekeraar het afgesproken bedrag aan uw nabestaande uit. Dit voorkomt financiële problemen bij uw partner die gezien zijn of haar leeftijd niet meer instaat is om te werken.

Dit zijn ze: tien situaties waarin een overlijdensrisicoverzekering financiële rust biedt. Heeft u vragen over de overlijdensrisicoverzekering? Stel ze gerust. Ik beantwoord ze met plezier.

Tom Dekker
Neem contact op met Tom

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht