Nieuw tijdperk, nieuwe vastgoedkansen? "Perspectief en doelgroep dienen als leidraad voor beslissingen"

Geschreven door Marc Wolthuis RM MRICS op 10 juni 2020

Het zijn onzekere tijden. De coronacrisis woedt en binnen veel sectoren is de toekomst onzeker. Wat te doen als je een beleggingsportefeuille met vastgoed hebt of wilt investeren in vastgoed? Moet je wachten of juist nú investeren? Marc Wolthuis, makelaar commercieel vastgoed en partner bij Kuijs Reinder Kakes, deelt zijn visie: "Het hangt vooral af van het perspectief van waaruit je de vastgoedmarkt wilt benaderen."

"Extra zekerheden voor beleggers tijdens de crisis"

Voor veel dienstverleners, zoals makelaars en bouwbedrijven, is het momenteel ingewikkeld om zaken te doen. Werken vanuit huis werd lange tijd als een luxe beschouwd, maar nu komt ook de keerzijde aan het licht: zaken als productiviteit en communicatie zijn vaak verre van optimaal. Het sentiment in de markt is dan ook negatief. "Begrijpelijk," vindt Marc. "Een deel van de markt kraakt in zijn voegen. Denk maar aan alle winkeliers en horecagelegenheden die door de coronamaatregelen in zeer zwaar weer verkeren."

Tegelijkertijd wijst Marc op het feit dat een ander deel van de markt garen spint bij de huidige ontwikkeling: "In de eerste plaats zijn dat natuurlijk supermarkten en apotheken. Maar wij zien ook ondernemers die op zeer creatieve manieren omzet weten te genereren."

Desondanks heeft de crisis haar weerslag op de vastgoedmarkt. Menig verhuurder krijgt de vraag of de huur kan worden verminderd of zelfs kwijtgescholden. Veel onzekerheid, dus? "Niet per se. Over het algemeen zijn huurovereenkomsten in Nederland opgebouwd volgens een model van de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ). Het huurrecht is meestal duidelijk. Dit geeft extra zekerheden voor beleggers."

"De toekomst van de vastgoedmarkt is afhankelijk van diverse factoren"

Hoe zit het precies met de toekomst van de vastgoedmarkt nu bepaalde delen van de economie (tijdelijk) aangepast draaien? "Dat is afhankelijk van de duur van de crisis, maar ook van de maatregelen die de overheid en banken treffen om de schade te beperken," zegt Marc. "Als het aantal faillissementen fors is, zal de werkloosheid flink toenemen. In dat geval is het zeer waarschijnlijk dat het aanbod toeneemt door leegstand. Vanzelfsprekend zullen vastgoedprijzen dan een stevige correctie krijgen."

En wat als het aantal faillissementen relatief beperkt blijft? "Dan komt de economie snel weer op gang. Bedrijven zullen misschien willen reorganiseren, maar de urgentie om leegstand te verhuren, is beperkt. Eigenaren blijven verzekerd van inkomsten en bedrijven kunnen verder bouwen."

"Voordeel en kansen te midden van crisis en recessie"

Dan de hamvraag: wat is de prognose voor investeerders? Marc constateert dat er gedurende een langere periode meer vraag dan aanbod is binnen nagenoeg alle marktsegmenten – van kantoren en bedrijfsruimtes tot winkels en woningen. "De behoefte om te investeren in vastgoed is ook enorm," vertelt hij. "Zowel op nationaal als internationaal niveau is er veel vraag naar Nederlands vastgoed. Als overheden in binnen- en buitenland veel investeren in de economie, blijft het vertrouwen op peil. De investeringsdruk is ongekend, wat tot gevolg heeft dat de prijzen eerder omhooggaan dan dalen."

Volgens Marc zullen de problemen van de coronacrisis ongetwijfeld extra kansen voor investeerders creëren, zoals Sale and Lease Back. Daarnaast zullen partijen de kansen en risico’s opnieuw afwegen. En door de verandering van de economie zijn er volop kansen.

"Op korte termijn verwachten wij nog veel onrust in de economie," vertelt Marc. "Daarbij zal er ook onrust onder beleggers zijn. Het aanbod was beperkt en blijft dat voorlopig nog even, maar daar zal verandering in komen. Door de schaarste en de aangekondigde maatregelen zal de vastgoedmarkt waarschijnlijk snel herstellen. De verwachting is dat we door alle maatregelen eerder meer dan minder ruimte nodig hebben. Op overkoepelend niveau zal er wél eerst een recessie volgen. En denk niet dat we binnen drie maanden uit de ellende zijn – maak daar gerust twaalf maanden van. Tegelijkertijd kunnen liquide beleggers die beperkt of geen gebruik maken van een financiering, voordeel halen uit deze periode."

Conclusie: moet je een project nu wel of niet verkopen? "Dit hangt helemaal af van de situatie. Het advies luidt: investeren in vastgoed biedt veel zekerheden, met name in gebieden met schaarste en een grote dynamiek."

Marc Wolthuis RM MRICS
Neem contact op met Marc

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
De commerciƫle vastgoedmarkt in 2024: wat kun je verwachten?

De commerciƫle vastgoedmarkt in 2024: wat kun je verwachten?

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Tijd voor een onderbouwde prognose! Wat zijn de verwachtingen voor de commerciële vastgoedmarkt in 2024? Marc Wolthuis, makelaar commercieel vastgoed en...
Verduurzaming steeds meer op de radar: wat betekent dit voor ondernemers?

Verduurzaming steeds meer op de radar: wat betekent dit voor ondernemers?

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de commerciële vastgoedmarkt. De trend is alleen maar versterkt sinds 1 januari 2023. Vanaf die datum dienen kantoren namelijk minimaal...
Bekijk overzicht