Liquiditeit nodig voor uw onderneming? Een Sale – Leaseback transactie kan helpen.

Geschreven door Marc Wolthuis RM MRICS op 11 mei 2020

Veel ondernemers hebben vermogen, maar medewerkers of leveranciers kunt u niet betalen met vermogen dat vastzit in kapitaalgoederen zoals gebouwen, machines en voertuigen. Bij een Sale - Leaseback verkoopt u uw vastgoed en huurt u het vervolgens terug van de koper. De verkoper wordt zo huurder en koper wordt verhuurder.Kan een Sale - Leaseback bij ieder type vastgoed?
Ja. Het maakt niet uit of u eigenaar bent van een kantoorgebouw, bedrijfscomplex of winkelruimte.

Kuijs Reinder Kakes staat in contact met een netwerk aan beleggers die variëren van lokale en regionale beleggers die bijvoorbeeld hun eigen onderneming verkochten en zo startten met beleggen, tot grote fondsbeleggers en institutionele investeerders.

Waarom is mijn vastgoed aantrekkelijk voor kopers?
Beleggers die vastgoed kopen om rendement te maken, willen waar mogelijk risico's beperken. Als een belegger een gebouw koopt dat leeg en vrij van huur is, kan het een maand duren, een half jaar of een jaar voordat zich een gebruiker aan dient. Wanneer diezelfde belegger uw complex koopt en u huurt het terug, is dit leegstandsrisico er niet.

Ook relevant voor kopers is de kwaliteit van het gebouw. Dit betekent overigens niet dat alleen moderne nieuwe gebouwen vatbaar zijn voor sale - leaseback. Ook gebouwen die wat ouder zijn kunnen op warme belangstelling rekenen van beleggers. Je zou kunnen stellen dat de koper zelfs meeste focus legt op het contract boven het vastgoed.

Hoe maakt een belegger zijn afweging als hij interesse heeft in mijn gebouw?
Primair door te kijken naar de kwaliteit van de huurder. Een belangrijk tweede punt is de kwaliteit van het gebouw. Als er een positieve grondhouding is om een locatie of gebouw aan te kopen, is de maximale prijs die de koper wil betalen gekoppeld aan de huurprijs en de huurperiode die u bij huur overeen komt. De periodieke huurprijs die u aan de koper betaalt, zijn voor hem zijn bruto huurinkomsten. De belegger trekt daarvan af de jaarlijkse kosten die hij als eigenaar van het complex heeft (verhuurdersonderhoud, opstalverzekering, gemeentelijke belastingen enzovoorts) en komt dan op zijn netto huurinkomsten. De netto huurinkomsten worden door de belegger vermenigvuldigd met een factor die afhankelijk is van zijn risico. Hoe lager het risico, hoe lager het gewenste rendement en hoe hoger de betaalfactor. Voor het bepalen van de rendementseis kijkt de belegger naar andere objecten in zijn portefeuille, maar ook naar andere beleggingscategorieën zoals aandelen, obligaties, schepen, kunst, whisky enzovoorts.

Hoe te beginnen?
Om u goed te kunnen adviseren, maken we graag vrijblijvend een afspraak bij u op het bedrijf om het gebouw/complex op te nemen. Tijdens die kennismaking met de locatie, horen we graag meer over uw bedrijf en uw bedrijfsvoering. Wat zijn uw verwachtingen voor de middellange en lange termijn en wat voor een perspectief ziet u voor uw onderneming en uw branche? Afhankelijk van de complexiteit van uw object kan er soms ter plaatse een inschatting worden gegeven van marktconforme huur en daaraan gekoppelde opbrengstprijs. In veel gevallen is eerst nader onderzoek nodig van akten, bestemmingsplan en plattegronden.

Is uw interesse gewekt?
Maak een afspraak via 020-4400044 of mail
business@krk.nl.

Liquiditeit nodig voor uw onderneming? Een Sale – Leaseback transactie kan helpen.
Marc Wolthuis RM MRICS
Neem contact op met Marc

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Tijd voor een huisvestingsverandering? De tweedehands kantorenmarkt is losgebarsten!

Tijd voor een huisvestingsverandering? De tweedehands kantorenmarkt is losgebarsten!

Er zijn best wat partijen die op zoek zijn naar een nieuw onderkomen. Dat doen zij in een tijd waarin de bezettingsgraad van kantoren lager is. Terwijl het aanbod op openbare...
KRK's taxatieteam heeft aantekening Groot Zakelijk Vastgoed. Wat betekent dit voor jou?

KRK's taxatieteam heeft aantekening Groot Zakelijk Vastgoed. Wat betekent dit voor jou?

De afgelopen jaren is het goed en uitgebreid taxeren van commercieel vastgoed in belang toegenomen: natuurlijk voor opdrachtgevers zelf en zeker ook voor banken. En in een veranderende...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie