Kan ik mijn vakantie annuleren vanwege corona?

Kan ik mijn vakantie annuleren vanwege corona?

Geschreven door John de Smit op 9 juni 2020

We zijn nog lang niet van het coronavirus af, maar toch is een zomervakantie wel erg aanlokkelijk. Zeker nu de beperkingen langzaam worden versoepeld is het erg fijn om er even tussenuit te zijn. Even ontspannen en niet denken aan dat verdoemde virus dat de hele wereld in zijn greep houdt. Maar kunt u de vakantie annuleren als deze onverhoopt niet door kan gaan?

Daarvoor is het altijd handig een annuleringsverzekering af te sluiten, die gekoppeld is aan een reisverzekering. Met deze annuleringsverzekering krijgt u uw geld terug als de vakantie door persoonlijke omstandigheden niet door kan gaan. Dan kunt u denken aan ziekte, overlijden van een naaste, echtscheiding, ontslag, een nieuwe woning of een nieuwe baan. Als u of een familielid bijvoorbeeld ernstig getroffen wordt door het coronavirus, en u daardoor niet op vakantie kunt, dekt deze verzekering de kosten.

U kunt echter géén beroep doen op de annuleringsverzekering als u de vakantie wilt annuleren door coronamaatregelen. Stel dat u deze zomer een vakantie hebt geboekt naar een land waar u bij aankomst verplicht 14 dagen in quarantaine moet. Dat is natuurlijk geen vakantie. U kunt dan altijd zelf besluiten de vakantie te annuleren, maar dan bent u in principe uw geld kwijt.

Voordat u gaat annuleren, is het raadzaam altijd eerst in gesprek te gaan met de reisorganisatie waar u de vakantie heeft geboekt. Bij een individuele reis neemt u contact op met de aanbieder van het verblijf, de vervoersmaatschappij en eventueel het autoverhuurbedrijf. In deze coronatijd bieden veel reisaanbieders vouchers aan, waarmee u op een later moment alsnog vakantie kunt vieren. Als u zelf annuleert, zonder contact met de reisaanbieder, verspeelt u het recht om discussie te voeren over het al dan niet doorgaan van de reis. U kunt dan ook geen aanspraak maken op een voucher.

Overigens zijn veel reisaanbieders nu flexibel met hun eigen annuleringsvoorwaarden. U kunt vaak tot kort van tevoren de vakantie of het verblijf annuleren of omboeken zonder extra kosten. Een annuleringsverzekering is daarbij verstandig, omdat het virus uw persoonlijke leven nog altijd flink in de war kan schoppen. Heeft u vragen over het afsluiten van een reisverzekering en annuleringsverzekering? Onze afdeling Verzekeren geeft u onafhankelijk advies!

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie