Gaat de rente binnenkort stijgen?

Een vraag die kopers, verkopers, hypotheekverstrekkers en makelaars dagelijks bezighoudt. Terecht, het heeft immers grote invloed op de af te sluiten hypotheek en de hoogte van de maandlasten. En daardoor op de dynamiek van de huizenmarkt. Met de laagste rentestand in jaren lijkt het aantrekkelijk om de hypotheek zo lang mogelijk vast te zetten. 10 of zelfs 20 jaar. Hoe langer de rentevaste periode hoe hoger de rente die u betaalt. Maar het is nog steeds ongeveer de helft van de 5% die u 5 jaar geleden betaalde. Het is niet voor niets dat 10 jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een van de populairste hypotheekvormen van dit moment is. Logisch met minder dan 2% rente. Bovendien lost u in 10 jaar meer af waardoor de rente na verloop van tijd verder daalt. Zo profiteert u dus tenminste 10 jaar van de huidige lage rentestand. Maar wat daarna gebeurt is koffiedik kijken. Als de rente na 10 weer is gestegen kunt u dus goedkoper uit zijn met een rentevaste periode van 20 jaar.

Wilt u weten welke hypotheek het beste bij uw situatie past? Neem contact op met Kuijs Reinder Kakes, onze hypotheekadviseurs zijn verbonden aan Hypotheeknet en op geen enkele manier verbonden aan banken of verzekeraars. Zo weet u zeker dat u écht onafhankelijk advies krijgt.

De rentesleutel ligt bij de ECB

Dat de banken zo kunnen stunten met een lage hypotheekrente is vooral te danken aan de Europese Centrale Bank (ECB). Om de Europese economie te stimuleren houdt de de bank de kapitaalmarktrente laag. Daardoor kunnen banken goedkoper aan geld komen om hypotheken te verstrekken en daar profiteren huizenkopers dan weer van. Is het dan allemaal hosanna de komende jaren? Niet helemaal. In de loop van dit jaar worden de stimuleringsmaatregelen langzaam verder afgebouwd. De hypotheekrente zal hierdoor licht stijgen, maar dat mag geen naam hebben. Bovendien heeft de ECB aangekondigd dat de officiële rente pas in september 2019 wordt verhoogd.

Gekkenhuis op de huizenmarkt

In de grote steden - met name in en om Amsterdam - schieten de huizenprijzen nog steeds omhoog. Sterker nog; we zitten vrijwel weer op het niveau van voor de financiële crisis. Door het uitblijven van voldoende nieuwbouw zijn bestaande woningen voor veel mensen onbetaalbaar. Bovendien wachten verkopers nog even voor ze hun huis verkopen omdat ze verwachten dat ze er later meer voor krijgen. Vaak willen ze ook eerst een ander huis kopen om er zeker van te zijn dat ze door kunnen stromen. Voor de meeste starters is wonen in Amsterdam geen optie meer. Daarom wijken ze steeds vaker uit naar de regio. 18 gemeenten in Noord-Holland gaan dan ook zo’n 40.000 extra woningen bouwen om aan de vraag te voldoen. Meer over de cijfers en feiten leest u in de Sprekende Cijfers Woningmarkt rapportage NH Q2 2018.

hypotheekrenteHypotheekadviseur Thomas Borgart

Wat gebeurt er als je in de tussentijd verhuist?

Wanneer u besluit om te verhuizen moet u meestal een nieuwe hypotheek afsluiten, maar wie weet is de rente dan aanzienlijk gestegen en gaan uw maandlasten ook omhoog. Het is mogelijk om een hypotheek mee te verhuizen. Kijk dus goed in de voorwaarden als u een hypotheek met rentevaste periode afsluit. Realiseer u wel dat ook dit geen 100% garantie biedt. Bij een verhuizing wordt u helemaal opnieuw doorgelicht door geldverstrekkers. Als er iets veranderd is in uw inkomen kan dat gevolgen hebben voor het al dan niet verstrekken van de hypotheek.

Laat u goed informeren over de financiele mogelijkheden door een onafhankelijke en ervaren adviseur.

Overwaarde verzilveren


Vooral de wat oudere huizenbezitters hebben inmiddels overwaarde op hun woning. Dit kan gebruikt worden om bijvoorbeeld de rente nog verder te verlagen of om een verbouwing te realiseren. Als de kinderen het huis uit zijn is dit ook een ideaal moment om te verkopen en wat kleiner te gaan wonen. In dat geval komt er een flink bedrag vrij. Dat kan een welkome aanvulling op het pensioen zijn. Bent u nieuwschierig naar de huidige waarde van uw woning? U kunt een online waarderapport krijgt u een gratis indicatie van de verkooprprijs van uw huis. Overwaarde kan tevens een gunstig effect hebben op uw hypotheekrente. Wilt u meer weten over de overwaarde op uw huis en of u die kunt verzilveren? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Rara wat gaat de hypotheekrente doen?

Financiële experts zijn het er wel over eens dat de hypotheekrente voorlopig laag blijft. Zeker zolang de ECB geld in de Eurozone blijft pompen. Dat wordt dan wel stap voor stap afgebouwd, maar dat zal slechts een milde stijging van de hypotheekrente tot gevolg hebben. De krapte op de huizenmarkt houdt de hypotheekrente ook laag. Hypotheekverstrekkers willen het saldo van uitstaande hypotheken verder laten groeien. Daardoor accepteren ze veelal een lagere rentemarge. De adviseurs van Kuijs, Reinder, Kakes kennen alle ins en outs van de woningmarkt en geven u graag en geheel vrijblijvend advies op maat. Maak vandaag nog een afspraak met een van onze makelaars of adviseurs bij u in de buurt.

hypotheekrente

Wilt u weten welke hypotheek het beste bij uw situatie past? Neem via het onderstaande formulier contact op met Kuijs Reinder Kakes.