Sprekende Cijfers Woningmarkt rapportage NH Q2 2018

Geschreven door Robert de Joode RM RT WMC op 24 juli 2018

De cijfers en feiten van de Noord-Hollandse woningmarkt van het tweede kwartaal van 2018

Berichten uit de media en financiële wereld
De woningmarkt blijft maar continu in het nieuws. Drie berichten lichten we eruit.

Het Economisch Bureau van ABN AMRO verwacht dat de huizenprijzen dit jaar en in 2019 nog meer omhoog gaan, omdat de hypotheekrente langer laag blijft dan verwacht en het gebrek aan nieuwbouw zich wreekt.

Het Parool schreef recent op de voorpagina dat duizenden Amsterdammers de stad verlaten om elders in Noord-Holland goedkoper te wonen. In 2017 gingen ruim 23.000 Amsterdammers elders in hun provincie wonen. Inmiddels hebben 18 gemeenten ten noorden van Amsterdam plannen gepresenteerd om 40.000 extra woningen te laten bouwen en zo de druk op hun lokale markten te verlichten.

Tot slot is in diverse kranten een groot artikel geschreven dat grote internationale steden, waaronder Amsterdam, bij de VN om hulp hebben gevraagd bij het beschermen van de woningmarkt tegen speculanten en beleggers. Het recht van inwoners op betaalbare huisvesting loopt gevaar in o.a. New York, Londen, Parijs, Berlijn, Barcelona, Montreal, Montevideo en Amsterdam.

Cijfers Dynamis
Er is regionaal, nationaal en internationaal heel wat aan de hand op de woningmarkt en van afkoeling lijkt vooralsnog geen sprake. Als we kijken naar onze eigen woningmarktrapportage dan is het actuele thema van de Noord-Hollandse woningmarkt duidelijk het continu verder afnemende woningaanbod. De keuze voor de woonconsument wordt zodoende steeds kleiner. Deze krapte vertaald zich in de door ons onderzochte regio’s in verder stijgende huizenprijzen die vanuit Amsterdam een hardnekkige olievlek vormt over de omliggende gemeentes en de steden van Noord-Holland.

Wel zien we in Amsterdam een eerste kentering qua woningaanbod, want sinds eind 2017 is het aanbod langzaam aan het toenemen en het transactieniveau stabiliseert voorzichtig. Dit wordt volgens ons verklaard door een toename van +15% nieuwbouwtransacties op jaarbasis. De krapte neemt hierdoor af, maar van ontspanning is nog geen enkele sprake.

Visie KRK
De hoofdstad blijft nog immer een zeer dure markt, die voor velen inmiddels onbetaalbaar is en leidt tot ongewenste verplaatsing van de daadwerkelijke vraag naar de regio. Voor Amsterdamse aankoopklanten wijken we inmiddels regelmatig uit naar omliggende dorpen of Haarlem waar ze ook al diep in de buidel moeten tasten om tot zaken te kunnen komen. Terwijl ze diep in hun hart daar niet willen wonen, maar er zijn voor iedereen uiteindelijk financiële grenzen om ook nog gewoon normaal van het leven te kunnen genieten.
Onze visie is dat de sleutel voor een gezondere en evenwichtige woningmarkt bij nieuwbouw ligt met veel aandacht voor een gevarieerd koopprogramma en middensegment huur. De gemeente Amsterdam moet snel, in nauwe samenwerking met alle corporaties en de Neprom, het voortouw hierin nemen. Anders wordt het van kwaad tot erger met de huizenprijzen en ongewenste segregatie tot gevolg.

Tot slot
De achtergronden hiervan kunt u verder lezen in onze beschouwingen en analyses per regio. Hiervoor verwijzen u graag naar de volledige woningmarktrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Noord Holland Q2-2018, die u hier kunt downloaden.

Heeft u naar aanleiding van onze woningmarktrapportage nog vragen of behoefte aan advies voor een grootschalige ontwikkeling of klein bouwproject? Bel ons gerust, we helpen u graag als officiële NVM Woningmarktconsultants.

Sprekende Cijfers Nederland

Heeft u belangstelling voor regio's in de rest van Nederland, download dan hier de woningmarktrepportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q2 2018

Sprekende Cijfers Woningmarkten Q2 2018

Infographic van de landelijke cijfers van het tweede kwartaal van 2018.
Robert de Joode RM RT WMC
Neem contact op met Robert

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
KRK Makelaars: woningprijzen stijgen hard

KRK Makelaars: woningprijzen stijgen hard

De woningprijzen in Amsterdam en Noord-Holland zijn fors gestegen afgelopen jaar. Zo blijkt uit de verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1-2024 van KRK Makelaars...
KRK Makelaars: De woningmarkt kantelt weer in het voordeel van de verkoper!

KRK Makelaars: De woningmarkt kantelt weer in het voordeel van de verkoper!

Sterke toename verkoopcijfers en een forse daling van het aanbod op de Noord-Hollandse woningmarkt. Dit blijkt uit de verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4-2023 van...
Bekijk overzicht