Overwaarde op uw woning kan een gunstige invloed hebben op uw hypotheekrente

Geschreven door Martijn van Malsen FFP EHP op 11 mei 2018

Heeft u een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie en is de waarde van de woning hoger dan de hypotheekschuld? Vraag dan naar de mogelijkheden voor een lagere rente bij uw hypotheekadviseur.

Voor 1 januari 2018 was het mogelijk om meer te lenen dan de marktwaarde van de woning. Veel huizenbezitters hebben in het verleden een hogere hypotheek afgesloten voor bijvoorbeeld het meefinancieren van de kosten koper. Het gevolg hiervan is een opslag in het rentepercentage, omdat de bank meer risico loopt.

Sinds begin 2014 zit de huizenmarkt weer in de lift. Woningen die ‘onder water stonden’ in de kredietcrisis kunnen vandaag de dag een behoorlijke overwaarde opgebouwd hebben. Hierdoor loopt de bank een lager risico, want de waarde van de woning is hoger dan de hypotheekschuld.

Veel banken passen de renteopslag niet automatisch aan, waardoor de kans bestaat dat u tot wel 0,7% te veel rente betaalt. Naast een hogere woningwaarde kan ook een extra aflossing ervoor zorgen dat u in een lagere risicoklasse valt. Om bij de bank aan te tonen dat de waarde van de woning hoger is dan geregistreerd zal er een WOZ-beschikking of taxatierapport aangeleverd moeten worden. Sommige banken passen de rente opslag alleen aan bij het aangaan van een nieuwe rentevast periode, in dit geval kan het aantrekkelijk zijn om uw hypotheek over te sluiten.

Wilt u weten of dit van invloed is voor u? Neem dan contact op met een HypotheekNet adviseur, bel 088-4976300 of mail serviceteam@hypnet.nl.

Overwaarde op uw woning kan een gunstige invloed hebben op uw hypotheekrente
Martijn van Malsen FFP EHP
Neem contact op met Martijn

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Waarom zijn woningen met een hoger energielabel steeds aantrekkelijker?

Waarom zijn woningen met een hoger energielabel steeds aantrekkelijker?

Energie- en gasprijzen vormen een belangrijk onderdeel van de maandelijkse kosten. En momenteel fluctueren deze prijzen flink. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het energielabel tegenwoordig...
Stormschade: wat is wel en niet verzekerd?

Stormschade: wat is wel en niet verzekerd?

Op woensdag 5 juli 2023 raasde de zwaarste zomerstorm ooit door ons land. Tijdens de zeer zware windstoten vielen bomen om, werden snelwegen afgesloten, vielen er dakpannen van de daken...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie