U bent aan zet voor een gezond gebouw
Geschreven door Marc Wolthuis op 2 januari 2018Leegstand is niet langer een heet hangijzer op de Amsterdamse vastgoedmarkt. De economie groeit, de gemeente bouwt tienduizenden nieuwe woningen en ondernemers durven volop te investeren. De vraag naar kantoren neemt toe, vooral in de metropoolregio Amsterdam.
Maar voor vastgoedeigenaren is dat geen reden nu in alle rust de huurpenningen te innen. Gebruikers van kantoren worden steeds veeleisender. Zij letten niet alléén op het aantal vierkante meters, de locatie, de ervaring en de nabijheid van voorzieningen. Kantoren moeten ook duurzaam zijn. Dat is niet een hippe modegril, maar een harde eis.
Verduurzaming van vastgoed leidt in de meeste gevallen tot een lagere energierekening, en dus tot lagere servicekosten. Maar vooral zorgt het voor een gezonde werkomgeving. Met goede verwarming, ventilatie en verlichting zijn medewerkers eerder tevreden en melden zij zich minder snel ziek. Een slecht binnenklimaat leidt aantoonbaar tot een hoger ziekteverzuim, zo ontdekten wetenschappers van de Universiteit Maastricht onlangs.
Een groeiend aantal bedrijven beseft dat een gezond gebouw een positief effect heeft op het resultaat van de onderneming. Vooral bij multinationals is duurzaamheid een van de speerpunten van hun toekomststrategie, gedreven door de zorg over de klimaatverandering. Sommige huurders eisen dat het verduurzamen van hun pand wordt vastgelegd in de huurovereenkomst met de eigenaar.
Met het verplichte energielabel C in 2023 wordt al een stap in die richting gezet. Het noodzaakt vastgoedeigenaren aan de slag te gaan met energiebesparende maatregelen. Dat kan snel resultaat opleveren. Met goed functionerende klimaatinstallaties is al een besparing op het energieverbruik te realiseren van 10 tot 20 procent. Het blijkt vaak dat de installaties voor de verwarming en de koeling onnodig veel energie verbruiken omdat de kloktijden en stooklijnen niet zijn aangepast aan het gebruik van het gebouw. Ook het installeren van de juiste luchtfilter kan het stroomverbruik drastisch verminderen.
Energiezuinige ledverlichting verdient zichzelf snel terug bij voldoende branduren. In het algemeen gebruikt een ledlamp 90 procent minder energie dan een gloeilamp of een halogeenlamp. Meer grondige aanpassingen zijn het aanbrengen van dubbele beglazing, het isoleren van daken en gevels en het installeren van zonnepanelen.
Het zijn alles bij elkaar flinke investeringen, waarvan een deel wordt terugverdiend door de besparing op energiekosten. Verduurzaming leidt echter ook tot een waardestijging van het pand, omdat het tegen een hoger bedrag verkocht kan worden. De verhuurbaarheid neemt toe omdat huurders liever in een gezond pand willen zitten met een lage energierekening. Op de lange termijn levert het dus een hoger rendement op.
Het is tijd met huurders afspraken te maken over renovaties, verduurzaming en de noodzakelijke maatregelen. Bekijk of de huurders kunnen blijven zitten en de tijdelijke overlast voor lief willen of kunnen nemen, voordat u leegstand creëert om de verduurzaming mogelijk te maken. Dat zal niet makkelijk zijn, maar bedenk ook dat het vastgoedaanbod in de Amsterdamse regio momenteel aan het opdrogen is en huurders dus niet snel naar een andere geschikte locatie kunnen uitwijken. U bent aan zet om de eerste inspanningen te leveren voor een duurzaam gebouw. Dat loont zowel voor uzelf als de gebruiker.
Bedrijfsmakelaar voor Amsterdam, contact via amsterdam@krk.nl of bel 020 44 000 44.