8 tips om waterschade te voorkomen

Geschreven door John de Smit op 2 september 2020

Met enige regelmaat waarschuwen de weerbulletins voor pittige regen- en onweersbuien die over het land trekken. Tijd dus om Buienradar goed in de gaten te houden en tijdig binnen te zijn, maar ook om uw huis te beschermen tegen water dat naar binnen sijpelt. Waterschade blijkt vaker te voorkomen dan inbraken, maar toch hebben veel Nederlanders hun huis beter beschermd tegen inbrekers dan tegen wateroverlast. Met enkele ingrepen kunt u uw huis al behoorlijk waterbestendig maken. Hier hebben we 8 handige tips op een rij gezet om waterschade te voorkomen.

  • Sluit deuren en ramen als u van huis gaat. Het lijkt een ‘open deur’, maar zelfs op warme dagen kan er zomaar een onverwachte tropische hoosbui over uw woonplaats trekken.
  • Controleer regelmatig of de dakgoot en de regenpijp vrij zijn van vuil en bladeren, zodat overtollig water kan wegstromen.
  • Bij een schilderbeurt aan de buitenkant is het raadzaam meteen het voegwerk van de gevel te controleren. Door scheurtjes kan water naar binnen komen.
  • Ook een inspectie van loodslabben kan geen kwaad. Een loodslab wordt gebruikt voor een waterdichte afsluiting van bijvoorbeeld een schoorsteen of een dakkapel.
  • Beperk het aantal tegels in de tuin. Door betegeling kan het regenwater moeilijker weglopen en komt het mogelijk terecht in uw huis (of nog erger: bij de buren). Met gras, planten, bomen en struiken kan het water in de bodem worden opgenomen.
  • Bij een huis met een plat dak is een groen dak te overwegen. Een dak met planten neemt ongeveer de helft van het regenwater op, en zorgt bovendien voor verkoeling in hete zomers.
  • Zet een regenton neer om water op te vangen. U kunt ook de regenpijp loskoppelen van het riool en het water in de regenton laten stromen. Hiermee voorkomt u dat het riool snel volstroomt.
  • Neem maatregelen om de kelder te beschermen, want dit is de meest kwetsbare plek bij wateroverlast. Plaats geen waardevolle spullen in de kelder en zet desnoods een pomp neer als de dreiging bestaat van een overstroming. Kabels, leidingen en stopcontacten kunt u het beste zo hoog mogelijk laten installeren in een kelder.

Tegen waterschade kunt u zich verzekeren met een opstalverzekering of inboedelverzekering. De opstalverzekering dekt de schade als het water via het dak of de gevel van het huis naar binnen is gekomen. De inboedelverzekering kan een oplossing zijn voor waterschade aan de spullen die in uw huis staan. Met een meer uitgebreide overstromingsverzekering kunt u zich indekken tegen ernstige gevolgen van wateroverlast. Wilt u goed verzekerd zijn tegen waterschade? Bij KRK Verzekeren zetten we graag alle opties op een rij.

John de Smit
Neem contact op met John

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht