5x De meest voorkomende schadeoorzaken tijdens transport

5x De meest voorkomende schadeoorzaken tijdens transport

Geschreven door Tom Dekker op 30 augustus 2020

Goederen transporteren gaat niet altijd zonder slag of stoot. Onderweg kan het misgaan, want het cliché is ook voor transport meer dan waar. Een ongeluk zit in een klein hoekje. In deze hoeken schuilt voor het transporteren van goederen het grootste gevaar.

Schades tijdens transport

Kleding uit Italië, wijn uit Frankrijk, mie uit Vietnam, wat u ook importeert en waar ook vandaan, dit zijn de meest voorkomende schades tijdens transport:

  • Geschaarde vrachtwagen

Hoe vaak hoort u niet op het nieuws dat een rijbaan of, nog erger, de snelweg gedeeltelijk is afgesloten wegens een geschaarde vrachtwagen. Vervelend natuurlijk. Voor de chauffeur, de weggebruikers maar ook voor de ondernemer wiens handel op de snelweg ligt.

  • Aanrijding

Een vrachtwagen die plotsklaps moet remmen maar toch botst of in de sloot terecht komt, ook deze situatie staat in de top 5 van meest voorkomende schadeoorzaken tijdens transport.

  • Diefstal

Een chauffeur zet zijn vrachtwagen bij een tankstation. Even zijn benen strekken. Een kop koffie en een frisse neus halen. Bij terugkomst is de container achter zijn truck opengebroken, weg vracht met horloges.

  • Bescherming

Kwetsbare goederen vragen om een goede verpakking. Ook hier kan het misgaan. Elektronica of bijvoorbeeld glaswerk dat niet goed verpakt is, kan sneller beschadigd raken.

  • Staking

Niet al het transport gaat over de weg of over de zee. En niet alleen passagiersvluchten kunnen vertraging hebben. Ook cargovluchten. Vertraging door bijvoorbeeld stakingen, zorgen dat uw vracht niet op tijd bij u of bij uw klant is. Hierdoor loopt u omzet mis.

Aansprakelijkheid

Het is onmogelijk om zwart - wit te benoemen bij welke situatie de aansprakelijkheid bij de vervoerder ligt. Dit is uniek per gebeurtenis. Feit is wel dat, wanneer het onderweg misgaat, u omzet misloopt. Gelukkig kunt u zich voor een gedeelte van de misgelopen omzet verzekeren én voor die situaties waarin de vervoerder niet aansprakelijk is of de vergoeding de lading niet dekt.

Goederentransportverzekering

Hoewel vervoerders een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering hebben, dekt die verzekering vaak niet de volledige schade. Een goederentransportverzekering geeft u als ondernemer de zekerheid dat alles goed geregeld is, als u spullen importeert of laat vervoeren.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van de goederentransportverzekering? Ik vertel u graag meer.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie