Vervoerdersaansprakelijkheids- verzekering dekt vaak de lading niet

Vervoerdersaansprakelijkheids- verzekering dekt vaak de lading niet

Geschreven door Tom Dekker op 30 augustus 2020

Gelukkig gebeurt het niet vaak. Toch komt het voor. Een poosje geleden importeerde een wijnhandelaar prachtige wijnen uit Frankrijk. Tijdens het transport ging het mis. Duizenden euro’s aan handel vloeiden over het asfalt. ‘Het goed verzekeren van transport wordt nog weleens onderschat’, zegt Tom Dekker. De reden is simpel: ondernemers nemen aan dat de verzekering van de transporteur de schade wel dekt. Tom Dekker: ‘De realiteit is anders’.

Aansprakelijk

Tom Dekker: ‘Het klopt inderdaad dat de vervoerder aansprakelijk is voor schade aan de spullen die hij van derden vervoert. Voor die aansprakelijkheid sluiten vervoerders een ‘vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering’ af. Hierdoor denken ondernemers dat schade aan de spullen tijdens het transport is gedekt. Maar er is een gat, dat behoorlijk duur kan uitpakken.’

Maximaal bedrag

Want er is iets wat ondernemers zich niet beseffen. ‘De vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering heeft veelal een minimale dekking. Zo is de vervoerder aansprakelijk tot € 3,40 per kilo. U kunt zich voorstellen dat dit bij een lading dure zonnebrillen, kleding maar dus ook bij wijn behoorlijk mis kan gaan’, verduidelijkt Tom Dekker.

Aansprakelijkheid

Naast het gemaximaliseerde bedrag kan ook de aansprakelijkheid verkeerd uitpakken. Tom Dekker licht toe: ‘Is de vervoerder niet aansprakelijk voor de schade aan de lading, dan bent u niet alleen uw handel kwijt maar kunt u ook fluiten naar een vergoeding.’

Belang

De meest gemaakte fout is dus feitelijk dat ondernemers aannemen dat de transporteur de lading goed heeft verzekerd. Tom Dekker: ‘Mensen denken, het is verzekerd en dan is het klaar. En precies daar gaat het vaak mis. Want de transporteur is minimaal verzekerd en is niet altijd aansprakelijk voor schade. Terwijl de beleving bij de importeur is dat de lading goed is verzekerd. Mijn advies is daarom: zorg dat u uw lading zelf goed verzekert tegen de meest voorkomende risico’s. U bent dat wel iets meer geld kwijt, maar het geeft u zekerheid. U heeft immers belang bij de partij’.

Misgelopen omzet

Dat belang is uw omzet. U kunt u voorstellen hoe vervelend het is als u de omzet misloopt terwijl u wel voor de partij goederen betaalt. ‘Een goederen transportverzekering op allrisk condities biedt uitkomst’, adviseert Tom Dekker. Deze verzekering vergoedt schade aan goederen die wordt veroorzaakt tijdens transport door een vervoerder. En ja, dat is ook een gedeelte van de misgelopen omzet.

Snel schakelen

De goederen transportverzekering sluit u eenmalig of doorlopend af voor een maximaal bedrag per vervoer. Eenmalig is handig als u soms iets importeert. Doorlopend geeft ruimte om snel te schakelen als u met regelmaat handel importeert. Heeft u een doorlopende polis, check de vracht dan altijd op het maximum bedrag dat u heeft verzekerd. Zo sluit u uit dat u voor een vracht bent onderverzekerd.’ Een laatste tip van Tom Dekker: ‘Controleer altijd de vrachtbrief. Hierop staat op wiens verantwoording het transport plaatsvindt.’

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie