Woningaanbod gekelderd in Noord-Holland

Geschreven door Robert de Joode RM RT WMC op 23 januari 2020

In drie maanden tijd is het woningaanbod in Noord-Holland met meer dan 2 duizend woningen afgenomen. Aanleiding hiervoor is dat minder huishoudens hun woning te koop zetten. In bijna alle gemeenten is het aantal keuzemogelijkheden voor woningzoekers fors afgenomen. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2019 van Kuijs Reinder Kakes Makelaars & Adviseurs (partner in Dynamis).

Minder woningbezitters zetten huis te koop

In vrijwel alle grote Noord-Hollandse gemeenten is de aanwas van nieuw aanbod in de laatste maanden van 2019 afgenomen. Minder woningbezitters besloten hun huis te koop te zetten, met een enorme daling van het woningaanbod tot gevolg. De aanboddaling in de bestaande bouw was dermate sterk dat het nieuwbouwaanbod, dat het hoogste punt sinds eind 2017 bereikte, dit niet kon compenseren.

Kwart minder woningen te koop in Amsterdam

Waar het Amsterdamse woningaanbod in de eerste helft van 2019 nog toenam, heeft aan het eind van het jaar een forse terugval plaatsgevonden. De gemeente is hiermee verantwoordelijk voor ruim een kwart van de Noord-Hollandse aanboddaling. Ook in gemeenten als Alkmaar, Haarlem en Zaanstad is het aantal keuzemogelijkheden voor woningzoekers ruimschoots afgenomen.

Verkooppiek versterkt aanboddaling

De aanboddaling werd aangejaagd doordat woningzoekers de laatste maanden van 2019 zagen als het een goed moment om een woning te kopen. Veel woningzoekers zijn voor de jaarwisseling nog tot aankoop overgegaan, wat heeft geresulteerd in een piek in de verkoopcijfers. In totaal wisselden in het laatste kwartaal ruim 10 duizend woningen van eigenaar, waarmee het aantal verkopen het niveau van 2017 evenaart.

Download de rapportage hier
Woningaanbod gekelderd in Noord-Holland
Robert de Joode RM RT WMC
Neem contact op met Robert

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
KRK Makelaars: transactieprijzen Noord-Hollandse woningen afgelopen jaar fors gedaald

KRK Makelaars: transactieprijzen Noord-Hollandse woningen afgelopen jaar fors gedaald

Na jaren van oplopende vraagprijzen, steeds kortere doorlooptijden en weinig aanbod laat de woningmarkt in Noord-Holland in Q3 van 2023 ons iets anders zien. De verkoopaantallen liepen licht op...
Help, de woningmarkt in Nederland zit muurvast!

Help, de woningmarkt in Nederland zit muurvast!

De woningmarktcijfers laten zien dat er sprake is van een ommekeer op de woningmarkt. Na een periode waarin de markt sterk verkrapte en we kampten met extreme prijsstijgingen en korte...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie