Welke gevolgen heeft klimaatverandering voor onze woonverzekeringen?

Geschreven door John de Smit op 10 maart 2022

Het klimaat verandert. Nederland heeft onlangs bijvoorbeeld met een flinke storm te maken gehad. En vooral in het zuiden van het land hebben mensen nog weleens te maken met overstromingen. De gevolgen van zulke klimaatschade voor uw woning kunnen fors zijn. De vraag is: kunt u zich hier eigenlijk wel tegen verzekeren? En zo ja, in hoeverre? In dit artikel buigen wij ons over dit zeer actuele onderwerp!

In hoeverre is schade door klimaatverandering verzekerd?

Omdat u de spullen in uw huis wilt verzekeren, heeft u ooit gekozen voor een goede inboedelverzekering. Om uw woning en alles wat daarbij hoort óók te beschermen, heeft u eveneens een opstalverzekering afgesloten. Daarom slaapt u rustig. Want mocht de natuur uw woning onverhoopt beschadigen, dan meent u terecht te kunnen bij de verzekeringsmaatschappij. Maar wist u dat dit in veel gevallen niet klopt, omdat schade door klimaatverandering buiten de voorwaarden valt?

Water in de woning: en dan?

De gevolgen van extreem weer zijn niet altijd verzekerbaar. Overstroomt uw huis bijvoorbeeld doordat het water van grote rivieren en zeeën door primaire waterkeringen heen breekt, dan vergoedt de verzekering de ontstane schade niet. Bij overstromingen van de secundaire waterkering (zoals een kleine rivier) kunt u de schade wellicht op uw verzekeraar verhalen. Maar ook dán hangt het ervan af bij welke verzekering u bij welke verzekeringsmaatschappij heeft afgesloten. Alleen wanneer uw huis overstroomt door neerslag, kunt u vaak wél bij de verzekeraar aankloppen.

Houd uw huis overeind!

Hoewel Nederland als waterland van oudsher bekend is met overstromingen, zijn er tegenwoordig steeds meer andere vormen van klimaatschade waar u rekening mee moet houden.

Wat als er bijvoorbeeld een boom omwaait die schade aan uw woning veroorzaakt? Stormschade is in veel gevallen gedekt, maar vaak is er wel sprake van een eigen risico. Het is verstandig om hier van tevoren naar te informeren, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Daarnaast kan langdurige droogte leiden tot een verzakking van uw woning, vooral als de fundering van hout gemaakt is. De schadelast kan oplopen tot tienduizenden euro's, dus het is verstandig om tijdig uw voorzorgsmaatregelen tegen paalrot te nemen. Tegen verzakkingen kunt u zich anno 2022 namelijk niet verzekeren in Nederland!

Beperk de risico's met de juiste verzekering

Wilt u zich zo goed mogelijk verzekeren tegen mogelijke schade door het veranderende klimaat? Laat u dan adviseren door een expert.

Neem gerust contact op met KRK Verzekeren om úw mogelijkheden te bespreken.

John de Smit
Neem contact op met John

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht