Veilig barbecueën? 5 Tips
Geschreven door Iris Groot op 1 juli 2020Zorg dat de ‘grillmeester’ nuchter is
De gevaren van barbecueën zijn behoorlijk. De barbecue veilig aansteken, is daarom een must. Op zoek naar tips om veilig te barbecueën? Dit zijn 5 tips van de Brandwondenstichting en de Brandweer:Zorg dat de barbecue op een stevige en vlakke ondergrond staat
- Zonder de barbecue van de groep mensen en eventuele huisdieren af. Houd kinderen en huisdieren minimaal op 2 meter afstand. Scherm de barbecue af met bijvoorbeeld een hekje. Zo is de grens voor de kinderen duidelijk zichtbaar
- Steek de barbecue op een veilige manier aan. Gebruik hiervoor aanmaakblokjes en bij voorkeur ook een kolenstarter. Hiermee maakt u heel eenvoudig kooltjes en briketten aan. Blijf absoluut weg van brandbare vluchtige vloeistoffen zoals spiritus
- Zorg dat de ‘grillmeester’ nuchter is
- Houd altijd blusmiddel, een emmer zand of een emmer water bij de hand tijdens de barbecue
Tips barbecue veilig aansteken
Is het tijd om de barbecue aan te steken? Het grootste gevaar schuilt hierin. Een kolenstarter gebruiken is de veiligste methode. Gebruik nooit licht ontvlambare vloeibare stoffen. Heeft u een elektrische barbecue? Dat is minder risicovol, maar het blijft heet. Houd daarom ook bij een elektrische barbecue de kinderen en huisdieren op een veilige afstand.
Brandschade voorkomen
Een barbecue kan niet alleen letsel maar ook fikse schade veroorzaken. Volg om die reden de tips van de Brandweer en de Brandwondenstichting op. Steekt u de barbecue veilig aan en gaat er toch iets mis? De inboedelverzekering en opstalverzekering dekken brandschade. Zo zijn uw huis, garage, schuur, tuinmeubels en andere spullen gewoon verzekerd.