Veilig barbecueën? 5 Tips

Veilig barbecueën? 5 Tips

Geschreven door Iris Groot op 1 juli 2020
De temperaturen stijgen, de avonden worden langer en de slager, viswinkel en groenteman adverteren met allerlei smakelijke spiesen. Nederland shopt lokaal en steekt de barbecue aan. En een barbecue is pas echt geslaagd als niet alleen het eten en de sfeer op niveau zijn. Een fijne barbecue begint bij veiligheid. Daarom 5 tips voor een veilige barbecue.

Zorg dat de ‘grillmeester’ nuchter is

De gevaren van barbecueën zijn behoorlijk. De barbecue veilig aansteken, is daarom een must. Op zoek naar tips om veilig te barbecueën? Dit zijn 5 tips van de Brandwondenstichting en de Brandweer:

  1. Zorg dat de barbecue op een stevige en vlakke ondergrond staat

  2. Zonder de barbecue van de groep mensen en eventuele huisdieren af. Houd kinderen en huisdieren minimaal op 2 meter afstand. Scherm de barbecue af met bijvoorbeeld een hekje. Zo is de grens voor de kinderen duidelijk zichtbaar
  3. Steek de barbecue op een veilige manier aan. Gebruik hiervoor aanmaakblokjes en bij voorkeur ook een kolenstarter. Hiermee maakt u heel eenvoudig kooltjes en briketten aan. Blijf absoluut weg van brandbare vluchtige vloeistoffen zoals spiritus
  4. Zorg dat de ‘grillmeester’ nuchter is
  5. Houd altijd blusmiddel, een emmer zand of een emmer water bij de hand tijdens de barbecue

Tips barbecue veilig aansteken

Is het tijd om de barbecue aan te steken? Het grootste gevaar schuilt hierin. Een kolenstarter gebruiken is de veiligste methode. Gebruik nooit licht ontvlambare vloeibare stoffen. Heeft u een elektrische barbecue? Dat is minder risicovol, maar het blijft heet. Houd daarom ook bij een elektrische barbecue de kinderen en huisdieren op een veilige afstand.

Brandschade voorkomen

Een barbecue kan niet alleen letsel maar ook fikse schade veroorzaken. Volg om die reden de tips van de Brandweer en de Brandwondenstichting op. Steekt u de barbecue veilig aan en gaat er toch iets mis? De inboedelverzekering en opstalverzekering dekken brandschade. Zo zijn uw huis, garage, schuur, tuinmeubels en andere spullen gewoon verzekerd.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie