Terugval woningverkopen door gebrek aan aanbod

Geschreven door Robert de Joode RM RT WMC op 24 oktober 2018

De druk op de Noord-Hollandse woningmarkt leidt tot forse prijsstijgingen

Op de Noord-Hollandse woningmarkt wisselen in het derde kwartaal van 2018 minder woningen van eigenaar. In het afgelopen kwartaal zijn bijna 8.700 woningen verkocht, dit zijn er zo’n 650 minder dan een jaar geleden. De afname is een gevolg van het tekort aan aanbod, door het gebrek aan keuzemogelijkheden stellen woningzoekers de aankoop uit. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten van Kuijs Reinder Kakes (partner in Dynamis).

Nieuwbouw impuls achter regionale toename verkoopcijfers
Om het aanbodtekort te ondervangen, moeten meer woningen gebouwd worden. In een aantal Noord-Hollandse gemeenten wordt deze taak al goed opgepakt. In onder andere Purmerend en de HAL-regio blijft het aantal verkopen hoog dankzij toevoegingen vanuit de nieuwbouw.

Amsterdams woningaanbod stijgt fors in 2018
Voor het derde kwartaal op rij is het aantal voor verkoop beschikbare woningen ruimschoots toegenomen in Amsterdam. De aanbodtoename heeft twee belangrijke oorzaken. Ten eerste heeft het hoge prijsniveau voor veel huishoudens geleid tot een ontoegankelijke woningmarkt, waardoor het aantal verkopen afneemt. Ten tweede is het aantal voor verkoop beschikbare nieuwbouwwoningen verdrievoudigd ten opzichte van een jaar geleden. De verruiming van het aanbod is echter bij lange na niet voldoende om te kunnen spreken van evenwichtige woningmarkt, de vraag naar woonruimte in de hoofdstad blijft namelijk onverminderd hoog.

Bovengemiddelde prijsstijgingen in Noord-Hollandse gemeenten
Door de druk op de woningmarkt nemen de woningprijzen in veel gemeenten sterk toe. Voor een woning in Haarlem wordt gemiddeld € 383.250 betaald, dit is maar liefst € 130.000 meer dan op het vorige hoogtepunt in 2008. Ook in Hoorn is de prijs bovenmatig gestegen, per vierkante meter wordt maar liefst 21% meer betaald dan een jaar geleden.

Download de rapportage

Terugval woningverkopen door gebrek aan aanbod
Robert de Joode RM RT WMC
Neem contact op met Robert

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Help, de woningmarkt in Nederland zit muurvast!

Help, de woningmarkt in Nederland zit muurvast!

De woningmarktcijfers laten zien dat er sprake is van een ommekeer op de woningmarkt. Na een periode waarin de markt sterk verkrapte en we kampten met extreme prijsstijgingen en korte...
Grote behoefte aan nieuwe bedrijfsruimte in Noord-Holland

Grote behoefte aan nieuwe bedrijfsruimte in Noord-Holland

De bedrijfsruimtemarkt staat onder druk in Noord-Holland. Door gebrek aan kwalitatief hoogwaardig aanbod is er een lage doorstroming op de bedrijfsruimtemarkt ontstaan. Vooral het MKB is actief...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie