Sprekende Cijfers Woningmarkt rapportage Q4 2017

Geschreven door Robert de Joode RM RT WMC op 1 februari 2018

De cijfers en feiten van de Noord-Hollandse woningmarkt van het eerste kwartaal van 2017.

Marktdruk en prijzen lopen verder op

In alle onderzochte regio’s is de markt erg dynamisch en loopt de marktratio steeds verder op. Deze ratio duidt op een krapper wordende markt waar huizenkopers steeds meer moeite ondervinden om een gepaste woning te vinden. De oplopende marktdruk valt voor een groot deel te verklaren uit de toestroom van huishoudens uit de overspannen Amsterdamse woningmarkt. De omliggende regio fungeert namelijk sterk als substituut voor de Amsterdamse woningmarkt. Telkens meer startende huishoudens zullen hierdoor hinder vanondervinden in de zoektocht naar een woning, zeker door het beperkte aanbod van kleine woningen.

Verkopers profiteren

Overal daalt het woningaanbod steeds verder. Zo is het algehele aanbod van woningen in Hoorn in het laatste kwartaal van 2017 zelfs op een historisch laagtepunt sinds de start van de meting in 2008, slechts 202 woningen staan te koop. De bestaande huizenbezitters profiteren daardoor sterk van steeds hogere verkoopprijzen door de toenemende vraag en het afnemende aanbod.

Uitschieter

De mediane verkoopprijs is maar liefst € 377.500,- in Amsterdam. Hiermee ligt de prijs meer dan een ton boven de landelijke verkoopprijs. De marktdruk is echt ongekend hoog in de hoofdstad. De stad zet daarom sterk in op schaalvergroting. De gemeente Amsterdam heeft plannen om rond station Sloterdijk en in de westelijke havens aan het IJ 40.000 tot 70.000 woningen te bouwen in de nieuwe wijk ‘Haven-Stad’. En dat is broodnodig om de vraag naar woningen in de hoofdstad te faciliteren en zodoende de regio te ontlasten.

Overige regionale rapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2017

Sprekende Cijfers Woningmarkt rapportage Q4 2017
Robert de Joode RM RT WMC
Neem contact op met Robert

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Help, de woningmarkt in Nederland zit muurvast!

Help, de woningmarkt in Nederland zit muurvast!

De woningmarktcijfers laten zien dat er sprake is van een ommekeer op de woningmarkt. Na een periode waarin de markt sterk verkrapte en we kampten met extreme prijsstijgingen en korte...
Grote behoefte aan nieuwe bedrijfsruimte in Noord-Holland

Grote behoefte aan nieuwe bedrijfsruimte in Noord-Holland

De bedrijfsruimtemarkt staat onder druk in Noord-Holland. Door gebrek aan kwalitatief hoogwaardig aanbod is er een lage doorstroming op de bedrijfsruimtemarkt ontstaan. Vooral het MKB is actief...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie