Sprekende Cijfers Woningmarkt rapportage Q4 2017

Geschreven door Robert de Joode RM RT WMC op 1 februari 2018

De cijfers en feiten van de Noord-Hollandse woningmarkt van het eerste kwartaal van 2017.

Marktdruk en prijzen lopen verder op

In alle onderzochte regio’s is de markt erg dynamisch en loopt de marktratio steeds verder op. Deze ratio duidt op een krapper wordende markt waar huizenkopers steeds meer moeite ondervinden om een gepaste woning te vinden. De oplopende marktdruk valt voor een groot deel te verklaren uit de toestroom van huishoudens uit de overspannen Amsterdamse woningmarkt. De omliggende regio fungeert namelijk sterk als substituut voor de Amsterdamse woningmarkt. Telkens meer startende huishoudens zullen hierdoor hinder vanondervinden in de zoektocht naar een woning, zeker door het beperkte aanbod van kleine woningen.

Verkopers profiteren

Overal daalt het woningaanbod steeds verder. Zo is het algehele aanbod van woningen in Hoorn in het laatste kwartaal van 2017 zelfs op een historisch laagtepunt sinds de start van de meting in 2008, slechts 202 woningen staan te koop. De bestaande huizenbezitters profiteren daardoor sterk van steeds hogere verkoopprijzen door de toenemende vraag en het afnemende aanbod.

Uitschieter

De mediane verkoopprijs is maar liefst € 377.500,- in Amsterdam. Hiermee ligt de prijs meer dan een ton boven de landelijke verkoopprijs. De marktdruk is echt ongekend hoog in de hoofdstad. De stad zet daarom sterk in op schaalvergroting. De gemeente Amsterdam heeft plannen om rond station Sloterdijk en in de westelijke havens aan het IJ 40.000 tot 70.000 woningen te bouwen in de nieuwe wijk ‘Haven-Stad’. En dat is broodnodig om de vraag naar woningen in de hoofdstad te faciliteren en zodoende de regio te ontlasten.

Overige regionale rapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2017

Robert de Joode RM RT WMC
Neem contact op met Robert

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
KRK Makelaars: De woningmarkt kantelt weer in het voordeel van de verkoper!

KRK Makelaars: De woningmarkt kantelt weer in het voordeel van de verkoper!

Sterke toename verkoopcijfers en een forse daling van het aanbod op de Noord-Hollandse woningmarkt. Dit blijkt uit de verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4-2023 van...
KRK Makelaars: transactieprijzen Noord-Hollandse woningen afgelopen jaar fors gedaald

KRK Makelaars: transactieprijzen Noord-Hollandse woningen afgelopen jaar fors gedaald

Na jaren van oplopende vraagprijzen, steeds kortere doorlooptijden en weinig aanbod laat de woningmarkt in Noord-Holland in Q3 van 2023 ons iets anders zien. De verkoopaantallen liepen licht op...
Bekijk overzicht