Pas op voor bank spoofing

Pas op voor bank spoofing

Geschreven door John de Smit op 7 februari 2021

Criminelen hebben weer een nieuw trucje bedacht om u geld afhandig te maken: bank spoofing. Dit is oplichting door een zogenaamde helpdesk van een bank, waarbij het slachtoffer wordt overtuigd om geld over te maken. Door deze vorm van fraude zijn al miljoenen euro’s buitgemaakt.

Bij spoofing belt de oplichter u op en doet hij zich voor als een medewerker van een bank. In het display van uw telefoon staat het echte nummer van de bank. Cybercriminelen kunnen dit nummer makkelijk vervalsen met behulp van software of een speciale app. Vervolgens vertelt de nepbankmedewerker dat uw bankrekening is gehackt en dat er verdachte transacties zijn geconstateerd. Hij dringt erop aan om snel geld over te maken naar een veilige rekening of zogeheten ‘kluisrekening’. Die rekening leidt het geld uiteraard naar de crimineel zelf. Het hele verhaal over de verdachte transacties is volledig uit de duim gezogen, maar op die manier proberen oplichters u te overtuigen geld over te maken.

De cybercriminelen gaan professioneel te werk, maar toch kunt u spoofing goed herkennen. Een echte bankmedewerker zal u namelijk nooit telefonisch vragen om geld over te maken. Als u iemand aan de lijn krijgt die daar toch op aandringt, weet u meteen dat er iets niet klopt. Ook zullen banken nooit via een sms’je of e-mail vragen om een overboeking te doen.

Als u slachtoffer bent geworden van spoofing, kunt u de bank niet aansprakelijk stellen. U heeft het geld immers zelf overgemaakt. Met een aansprakelijkheidsverzekering komt u dan niet zo ver. Wel hebben banken in december met het kabinet afgesproken de schade onder bepaalde voorwaarden te vergoeden en kunt u zich sinds kort verzekeren tegen de gevolgen van cybercrime via een aparte verzekering. Krijgt u een verdacht telefoontje van uw bank? Hang op en bel uw bank. Check voor het telefoonnummer wel eerst de officiële website van de bank.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie