Pas op voor bank spoofing

Geschreven door John de Smit op 7 februari 2021

Criminelen hebben weer een nieuw trucje bedacht om u geld afhandig te maken: bank spoofing. Dit is oplichting door een zogenaamde helpdesk van een bank, waarbij het slachtoffer wordt overtuigd om geld over te maken. Door deze vorm van fraude zijn al miljoenen euro’s buitgemaakt.

Bij spoofing belt de oplichter u op en doet hij zich voor als een medewerker van een bank. In het display van uw telefoon staat het echte nummer van de bank. Cybercriminelen kunnen dit nummer makkelijk vervalsen met behulp van software of een speciale app. Vervolgens vertelt de nepbankmedewerker dat uw bankrekening is gehackt en dat er verdachte transacties zijn geconstateerd. Hij dringt erop aan om snel geld over te maken naar een veilige rekening of zogeheten ‘kluisrekening’. Die rekening leidt het geld uiteraard naar de crimineel zelf. Het hele verhaal over de verdachte transacties is volledig uit de duim gezogen, maar op die manier proberen oplichters u te overtuigen geld over te maken.

De cybercriminelen gaan professioneel te werk, maar toch kunt u spoofing goed herkennen. Een echte bankmedewerker zal u namelijk nooit telefonisch vragen om geld over te maken. Als u iemand aan de lijn krijgt die daar toch op aandringt, weet u meteen dat er iets niet klopt. Ook zullen banken nooit via een sms’je of e-mail vragen om een overboeking te doen.

Als u slachtoffer bent geworden van spoofing, kunt u de bank niet aansprakelijk stellen. U heeft het geld immers zelf overgemaakt. Met een aansprakelijkheidsverzekering komt u dan niet zo ver. Wel hebben banken in december met het kabinet afgesproken de schade onder bepaalde voorwaarden te vergoeden en kunt u zich sinds kort verzekeren tegen de gevolgen van cybercrime via een aparte verzekering. Krijgt u een verdacht telefoontje van uw bank? Hang op en bel uw bank. Check voor het telefoonnummer wel eerst de officiële website van de bank.

John de Smit
Neem contact op met John

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht