Op vakantie naar het buitenland: wat moet u weten

Snakt u er ook zo naar? Juist nu is de behoefte aan een buitenlandse vakantie groter dan ooit. Genieten van een andere omgeving, heerlijk uit eten gaan en bezienswaardigheden afstruinen: het lijkt allemaal zo lang geleden. Het blijft echter lastig om zorgeloos op reis te gaan. Met een goede reisverzekering komt u al een heel eind, maar niet alles wordt gedekt.

Met een standaard reisverzekering bent u vooral verzekerd voor onvoorziene kosten in het buitenland. Bijvoorbeeld als u een ongeluk krijgt en in het ziekenhuis terechtkomt, en daardoor extra reis- en verblijfkosten moet maken. Ook schade en diefstal van uw bagage zit meestal in het basispakket. Voor medische kosten in het buitenland bent u verzekerd via uw zorgverzekering. Hierbij bedraagt de vergoeding niet meer dan de kosten van een behandeling in Nederland. Voor de extra medische kosten in het buitenland kunt u uzelf bijverzekeren in de reisverzekering.

De reisverzekeringsdekking geldt bij de meeste verzekeraars alleen voor landen die kleurcode geel of groen hebben. Voor een vakantie is het raadzaam die kleurcode te raadplegen bij de reisadviezen van de overheid. Als een land een oranje of rode kleurcode heeft, worden niet-noodzakelijke reizen afgeraden. Verzekeraars vergoeden dan niet de extra kosten die ontstaan door het coronavirus, zoals medische kosten die samen hangen met corona en extra reis- en verblijfkosten die u misschien moet maken.

Bij de annuleringsverzekering komen meer onzekere factoren om de hoek kijken. Met deze verzekering krijgt u uw geld terug als de vakantie door persoonlijke omstandigheden niet door kan gaan. Dan kunt u denken aan ziekte, overlijden van een naaste, echtscheiding, ontslag, een nieuwe woning of een nieuwe baan. Als u of een gezinslid bijvoorbeeld ernstig getroffen wordt door het coronavirus, en u daardoor niet op vakantie kunt, dekt deze verzekering de kosten.

U kunt echter géén beroep doen op de annuleringsverzekering als u de vakantie wilt annuleren door coronamaatregelen. Als een land vlak voor uw vakantie code oranje of rood krijgt en u wilt annuleren, dan moet u zelf uw geld proberen terug te krijgen. Ook een nieuw ingevoerde quarantaine-eis op uw vakantiebestemming is voor verzekeraars geen geldige reden om te annuleren. Voor het terugkrijgen van uw geld kunt u aankloppen bij de reisorganisatie waar u de vakantie heeft geboekt. Die is meestal bereid de vakantie om te zetten naar een ander moment of een andere bestemming. Bij een individuele reis neemt u zelf contact op met de vervoersmaatschappij, de aanbieder van de accommodatie en eventueel het autoverhuurbedrijf.

Dan kan het ook nog voorkomen dat een land kleurcode oranje of rood krijgt als u daar al bent. In principe blijft u dan gedekt onder de standaard reisverzekering voor situaties die niet te maken heeft met corona. In samenspraak met de alarmcentrale van de verzekeraar kunt u overleggen of u uw vakantie kunt afmaken of terug naar huis te keren. Als u door een lokale corona-uitbraak eerder naar huis wilt, kan in overleg met de verzekeraar de hierdoor ontstane onkosten voor vergoeding in aanmerking komen.

We kunnen ons voorstellen dat er nog veel vragen leven over de reisverzekering en uw vakantieplannen. Bij KRK Verzekeren zijn we precies op de hoogte van de voorwaarden en dekkingen van de verschillende verzekeraars. We geven u onafhankelijk advies over het afsluiten van de juiste reisverzekering en annuleringsverzekering.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht