Op vakantie naar het buitenland: het blijft puzzelen

Op vakantie naar het buitenland: het blijft puzzelen

Geschreven door Mike Leeflang op 9 juli 2021

Snakt u er ook zo naar na die lockdowns en zoomsessies? Juist nu is de behoefte aan een buitenlandse vakantie groter dan ooit. Genieten op zonnige stranden, heerlijk uit eten gaan en bezienswaardigheden afstruinen: het lijkt allemaal zo lang geleden. Het blijft echter lastig om zorgeloos op reis te gaan. Met een goede reisverzekering komt u al een heel eind, maar niet alles wordt gedekt.

Met een standaard reisverzekering bent u vooral verzekerd voor onvoorziene kosten in het buitenland. Bijvoorbeeld als u een ongeluk krijgt en in het ziekenhuis terechtkomt, en daardoor extra reis- en verblijfkosten moet maken. Ook schade en diefstal van uw bagage zit meestal in het basispakket. Voor medische kosten in het buitenland bent u verzekerd via uw zorgverzekering. Hierbij bedraagt de vergoeding niet meer dan de kosten van een behandeling in Nederland. Voor de extra medische kosten in het buitenland kunt u uzelf bijverzekeren in de reisverzekering.

De reisverzekeringsdekking geldt bij de meeste verzekeraars alleen voor landen die kleurcode geel of groen hebben. Voor een vakantie is het raadzaam die kleurcode te raadplegen bij de reisadviezen van de overheid. Als een land een oranje of rode kleurcode heeft, worden niet-noodzakelijke reizen afgeraden. Verzekeraars vergoeden dan niet de extra kosten die ontstaan door het coronavirus, zoals medische kosten die samen hangen met corona en extra reis- en verblijfkosten die u misschien moet maken.

Bij de annuleringsverzekering komen meer onzekere factoren om de hoek kijken. Met deze verzekering krijgt u uw geld terug als de vakantie door persoonlijke omstandigheden niet door kan gaan. Dan kunt u denken aan ziekte, overlijden van een naaste, echtscheiding, ontslag, een nieuwe woning of een nieuwe baan. Als u of een familielid bijvoorbeeld ernstig getroffen wordt door het coronavirus, en u daardoor niet op vakantie kunt, dekt deze verzekering de kosten.

U kunt echter géén beroep doen op de annuleringsverzekering als u de vakantie wilt annuleren door coronamaatregelen. Als een land vlak voor uw vakantie code oranje of rood krijgt en u wilt annuleren, dan moet u zelf uw geld proberen terug te krijgen. Ook een nieuw ingevoerde quarantaine-eis op uw vakantiebestemming is voor verzekeraars geen geldige reden om te annuleren. Voor het terugkrijgen van uw geld kunt u aankloppen bij de reisorganisatie waar u de vakantie heeft geboekt. Die is meestal bereid de vakantie om te zetten naar een ander moment of een andere bestemming. Bij een individuele reis neemt u zelf contact op met de vervoersmaatschappij, de aanbieder van de accommodatie en eventueel het autoverhuurbedrijf.

Dan kan het ook nog voorkomen dat een land kleurcode oranje of rood krijgt als u daar al bent. In principe blijft u dan gedekt onder de standaard reisverzekering. U kunt dan gewoon uw vakantie afmaken. Als u door een lokale corona-uitbraak eerder naar huis wilt, moet u deze kosten wel zelf betalen. Dit is niet gedekt door een annuleringsverzekering.

We kunnen ons voorstellen dat er nog veel vragen leven over de reisverzekering en uw vakantieplannen. Bij Kuijs Reinder Kakes Verzekeren zijn we precies op de hoogte van de voorwaarden en dekkingen van de verschillende verzekeraars. We geven u onafhankelijk advies over het afsluiten van de juiste reisverzekering en annuleringsverzekering.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie