Noord-Hollandse woningmarkt krijgt te maken met andere wind

Geschreven door Robert de Joode RM RT WMC op 17 oktober 2022

Kopers hebben na de zomer meer keuze in woningen gekregen door het gestegen aanbod. Vanaf medio augustus is het woningaanbod met bijna 2.000 woningen toegenomen tot 7.910 beschikbare koopwoningen in Noord-Holland. En aan de continue prijsstijgingen lijkt nu ook een einde te zijn gekomen. De woningmarkt is het afgelopen kwartaal langzamerhand aan het “normaliseren”.

Verwachtingspatroon

Huizenverkopers zullen andere verwachtingen moeten koesteren over de verkoopopbrengst en aspirant-kopers maken meer kans om een huis te kopen. Ouderwetse onderhandelingen steken inmiddels al weer de kop op. Robert de Joode van KRK: “De markt normaliseert en wij dit zien als een goede en noodzakelijke ontwikkeling om uiteindelijk tot een evenwichtige markt te komen met gelijkwaardige kansen voor koper en verkoper.

Oorzaken

De oorlog in Oekraïne, de grillige economie, de inflatie, het dalende consumentenvertrouwen en de fors gestegen hypotheekrente zijn duidelijk aanwijsbare factoren voor deze verandering van de woningmarkt. Door de gestegen hypotheekrente neemt de leencapaciteit af, terwijl tegelijkertijd de maandlasten stijgen. Deze factoren hebben inmiddels concrete impact op de woningmarkt.

Toch valt de woningmarkt niet stil en is er zeker geen sprake van een kopersstaking. Op de werkvloer van de vijf kantoren van KRK in Noord-Holland heerst veel dynamiek door de aantallen bezichtigingsaanvragen. “Er zijn minder aanvragen dan voorheen, maar er is nog steeds een zeer gezond animo voor het kopen van een huis. En daar zijn we uiteraard heel blij mee”, aldus Robert de Joode van KRK.

Perspectief

Voor het komende kwartaal is de verwachting dat de verkooptijd van huizen gaat toenemen. Daarnaast zal de leencapaciteit per 1 januari a.s. verder naar beneden gaan door de nieuwe NIBUD-normen. Hierdoor valt een lager prijsevenwicht te verwachten. Verder lijkt het erop dat consumenten een steeds groter onderscheid gaan maken tussen energiezuinige en minder energiezuinige huizen. KRK Makelaars merkt dat duurzaamheid en energielasten een steeds groter thema worden in gesprekken met aspirant-huizenkopers.

Kwartaalrapportage

Download hier de volledige kwartaalrapportage. Dit rapport beschrijft de actuele stand van zaken op de woningmarkt van Noord-Holland in Q3 van 2022, alsmede de cijfermatige aanbod- en transactieontwikkelingen en lokale marktomstandigheden in 14 verschillende gebieden in de provincie.

Robert de Joode RM RT WMC
Neem contact op met Robert

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
KRK Makelaars: De woningmarkt kantelt weer in het voordeel van de verkoper!

KRK Makelaars: De woningmarkt kantelt weer in het voordeel van de verkoper!

Sterke toename verkoopcijfers en een forse daling van het aanbod op de Noord-Hollandse woningmarkt. Dit blijkt uit de verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4-2023 van...
KRK Makelaars: transactieprijzen Noord-Hollandse woningen afgelopen jaar fors gedaald

KRK Makelaars: transactieprijzen Noord-Hollandse woningen afgelopen jaar fors gedaald

Na jaren van oplopende vraagprijzen, steeds kortere doorlooptijden en weinig aanbod laat de woningmarkt in Noord-Holland in Q3 van 2023 ons iets anders zien. De verkoopaantallen liepen licht op...
Bekijk overzicht