Mogelijk lagere pensioenen in 2021

Geschreven door John de Smit op 21 november 2020

Leeft u van een pensioen? Dan staat u een onzeker jaar te wachten, als we de voorspellingen van enkele grote pensioenfondsen mogen geloven. Mogelijk dreigt er een pensioenkorting in 2021 als de economische vooruitzichten somber blijven en het coronavirus in alle hevigheid blijft rondwaren.

De hoogte van de pensioenen hangt namelijk samen met de economische vooruitzichten. De coronapandemie heeft het vertrouwen in de nabije toekomst flink geschaad, waardoor de beurskoersen zijn gedaald. Dat betekent minder opbrengsten voor pensioenfondsen, die een deel van de premies in aandelen hebben belegd. Daarnaast is de rente erg laag, waardoor het vermogen nauwelijks toeneemt.

Grote bedrijfstakpensioenfondsen als het ABP en PFZW hebben onlangs gewaarschuwd voor een pensioenkorting vanaf januari 2021 als ze de vereiste dekkingsgraad niet halen. Ze moeten genoeg geld in kas hebben om elke maand de pensioenen uit te kunnen betalen. Van de regering moeten de pensioenfondsen een dekking hebben van 90 procent. Dat betekent dat er voor elke euro uit te keren pensioen € 0,90 in kas zit. De grote pensioenfondsen zaten daar in het derde kwartaal net onder, met een dekkingsgraad van ruim 88 procent.

De situatie in het vierde kwartaal kan nog alle kanten op. Het coronavirus leeft weer op, maar bij de komst van een vaccin kunnen de economische vooruitzichten beter zijn en de beurskoersen weer opveren. Ook zou het kabinet kunnen ingrijpen om een verlaging van de pensioenen te voorkomen, bijvoorbeeld door de regels over de dekkingsgraad te versoepelen.

Bij KRK Verzekeren willen we uiteraard dat u over voldoende pensioeninkomen beschikt, om van een zorgeloze oude dag te genieten. Het is handig om te weten dat er verschillende opties zijn om verzekerd te zijn van een goed pensioen, zodat er geen sprake is van een pensioentekort. Wilt u meer weten over de mogelijkheden om uw pensioen veilig te stellen? Neem vooral contact op: we helpen u graag.

John de Smit
Neem contact op met John

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht