Lekkage in huis: hoe zit het met de verzekering?

Lekkage in huis: hoe zit het met de verzekering?

Geschreven door John de Smit op 7 februari 2021

Dat is schrikken: ziet u opeens een plas water op de vloer! Het kan zomaar gebeuren dat er een lekkage ontstaat in huis. De kraan blijkt te lekken, er zitten scheurtjes in de waterleiding of de douchecabine is niet meer waterdicht. Ook kan de afvoerslang van de wasmachine of vaatwasmachine losschieten of het toilet overstromen door een verstopte afvoer. Een waterbed kan het begeven, waardoor u opeens met uw voeten in een laagje water staat te soppen.

Het zijn onverwachte huiselijke ongemakken waar u niet op zit te wachten, maar het kan ook leiden tot flinke waterschade voor uw huis of inboedel. Dan is het fijn als u de schade kunt verhalen op uw verzekering. Een lekkage in huis is in veel gevallen gedekt, maar alleen als u het niet zelf kon voorkomen. Als u de kraan van uw bad open laat staan en het water gutst over de vloer, dan is het uw eigen schuld. Als de kitnaden in de douchecabine losraken en daardoor water door het plafond naar beneden druppelt, is dit ook aan u zelf te wijten. In dit geval had u de lekkage kunnen voorkomen door beter onderhoud van het voegwerk in uw badkamer.

De verzekering komt wel van pas als niets kon doen aan de waterschade. Een voorbeeld is een waterleiding die scheurt, breekt of bevriest. In deze situaties kunt u een beroep doen op twee soorten verzekeringen: de opstalverzekering of de inboedelverzekering. De opstalverzekering geldt voor waterschade aan vaste onderdelen van uw huis, zoals de muren, het plafond en de leidingen. De inboedelverzekering dekt de waterschade aan de losse spullen in uw woning.

Bij een lekkage kunnen de voorwaarden echter wel verschillen tussen de verzekeraars. Zo wordt waterschade door een lekkende badkamer bij de buren niet altijd gedekt. Voor de ideale woonverzekering kunt u contact opnemen met Kuijs Reinder Kakes Verzekeringen. Wij geven graag deskundig advies over de verzekering die het beste bij u past.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie