Kunt u iemand aansprakelijk stellen voor een coronabesmetting?

Geschreven door John de Smit op 9 juni 2020

Het coronavirus is een beetje onder controle, geleidelijk aan mogen we steeds meer. We kunnen weer een terrasje pakken, uit eten, naar een pretpark of een museum bezoeken. Het openbaar vervoer rijdt weer als normaal en later deze zomer gaan ook de sportscholen weer open. Allemaal met de nodige beperkingen uiteraard, al dan niet met mondkapjes, om nieuwe besmettingen te voorkomen.

Hoe zit het als u door iemand besmet wordt tijdens een bezoek aan een restaurant, de dierentuin of de sportschool? Mag u degene aansprakelijk houden voor het overdragen van het virus? U zou besmet kunnen zijn door iemand die niet voldoende afstand hield of geen mondkapje droeg in de trein. Dat kan grote gevolgen hebben: u kunt ernstig ziek worden of uw inkomen kan wegvallen omdat u niet meer kunt werken. Allemaal door het toedoen van een ander.

In de praktijk zal het vrijwel onmogelijk zijn om iemand aansprakelijk te stellen voor een coronabesmetting. Daarvoor moet u kunnen aantonen dat deze persoon een ‘onrechtmatige daad’ heeft gepleegd. Dat betekent dat deze persoon zelf wist dat hij het coronavirus bij zich droeg en u moedwillig en doelbewust heeft willen besmetten. Verreweg de meeste coronabesmettingen gebeuren ‘per ongeluk’, bijvoorbeeld omdat u in de winkel tegen iemand aanbotst die het virus bij zich heeft. Mensen kunnen het virus bij zich dragen zonder dat ze zich ziek voelen. Als ze de straat op gaan, kunnen ze onbewust anderen besmetten zonder dat dit de bedoeling was. Ook is het heel moeilijk vast te stellen wie u precies heeft besmet, vooral als u meerdere mensen tegenkomt op straat, in de supermarkt en op een terras.

Zelf loopt u dus ook amper risico dat u aansprakelijk wordt gesteld. Ook met andere virussen, zoals een gewone griep of verkoudheid, gebeurt dit niet. Ziek worden is een van de risico’s van het leven. Met een aansprakelijkheidsverzekering kunt u zich wél verzekeren tegen andere ongelukjes en schade die u toebrengt aan een ander. U kunt per ongeluk die ene kostbare vaas omstoten als u bij iemand op bezoek bent. Bij onze afdeling Verzekeren kunt u altijd informeren naar de beste aansprakelijkheidsverzekering.

John de Smit
Neem contact op met John

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht