KRK Makelaars: transactieprijzen Noord-Hollandse woningen afgelopen jaar fors gedaald

Geschreven door Robert de Joode RM RT WMC op 17 oktober 2023

Na jaren van oplopende vraagprijzen, steeds kortere doorlooptijden en weinig aanbod laat de woningmarkt in Noord-Holland in Q3 van 2023 ons iets anders zien. De verkoopaantallen liepen licht op en er werd een kleine toename van het aanbod zichtbaar. Wat vertellen de cijfers uit KRK's kwartaalrapportage Sprekende Cijfers ons nog meer over de afgelopen periode?

Lichtpunten woningmarkt

Het afgelopen kwartaal zijn er in Noord-Holland ongeveer 100 huizen meer verkocht dan een jaar eerder. Deze lichte stijging is er één van 2% ten opzichte van Q3 van 2022. Daarnaast hebben aspirant-kopers in onze provincie afgelopen kwartaal iets meer keuze gekregen. Momenteel staan er 8.200 woningen te koop. Dat is een stijging van 2,5% in drie maanden tijd.

Robert de Joode: ''Dit zijn positieve geluiden die we ook concreet terug horen van de werkvloer van onze vijf kantoren in Amsterdam en Noord-Holland. Het aantal bezichtigingsaanvragen neemt weer toe en huizen worden weer sneller verkocht.''

Snelle verkopen en achterblijvende nieuwbouw

De mediane verkooptijd in de Noord-Holland regio's varieert van 27 tot 46 dagen. Dit zijn snelle verkooptijden die duiden op veel vraag vanuit de markt naar bestaande koopwoningen. Deze vraag wordt mede aangezwengeld door de afname in populariteit van nieuwbouw. De vaak lange oplevertijden en hoge bouwrente zorgen ervoor dat die verkoopcijfers achterblijven.

Opvallende feiten

Verder blijken de volgende opvallende items.

 • In Amsterdam zijn +10% meer verkooptransacties geregistreerd t.o.v. Q3-2022
 • Amstelveen en Diemen zijn extra populair onder expats
 • Almere kent de eerste helft van 2023 relatief veel beleggers als koper
 • Castricum trekt veel kopers uit Amsterdam
 • In Nederland bestaat momenteel 44% van het koperspubliek uit starters

Kwartaalrapportage

Download hier de volledige kwartaalrapportage. Dit rapport beschrijft de actuele stand van zaken op de woningmarkt van Noord-Holland in Q3 van 2023, alsmede de cijfermatige aaanbod- en transactieontwikkelingen en lokale marktomstandigheden in 14 verschillende gebieden in de provincie.

  KRK Makelaars: transactieprijzen Noord-Hollandse woningen afgelopen jaar fors gedaald
  Robert de Joode RM RT WMC
  Neem contact op met Robert

  Interessant nieuws

  Bekijk overzicht
  Help, de woningmarkt in Nederland zit muurvast!

  Help, de woningmarkt in Nederland zit muurvast!

  De woningmarktcijfers laten zien dat er sprake is van een ommekeer op de woningmarkt. Na een periode waarin de markt sterk verkrapte en we kampten met extreme prijsstijgingen en korte...
  Grote behoefte aan nieuwe bedrijfsruimte in Noord-Holland

  Grote behoefte aan nieuwe bedrijfsruimte in Noord-Holland

  De bedrijfsruimtemarkt staat onder druk in Noord-Holland. Door gebrek aan kwalitatief hoogwaardig aanbod is er een lage doorstroming op de bedrijfsruimtemarkt ontstaan. Vooral het MKB is actief...
  Bekijk overzicht

  Deze website maakt gebruik van cookies

  We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

   

  Meer informatie