Kapitaal overdragen: wat zijn uw mogelijkheden?

Geschreven door John de Smit op 27 oktober 2021

Op oudere leeftijd leven veel mensen graag bij de dag. Zeker wanneer zij zaken als pensioen en woning goed hebben geregeld. Maar hoe zit het met estate planning — oftewel, het overdragen van kapitaal aan uw kinderen of andere dierbaren op de fiscaal gunstigste manier?

"Veel mensen denken dat hun vermogen en bezit automatisch naar hun partner en kinderen gaan als zij komen te overlijden," zegt John de Smit, verzekeringsadviseur bij Kuijs Reinder Kakes. "Ze vergeten echter het erfrecht dat hun geliefden hierover zullen moeten betalen. Dat is in ieder geval gedeeltelijk te voorkomen, mits ze tijdig de nodige maatregelen treffen."

Dé oplossing: estate planning, waarmee u uw vermogen op een slimme manier kunt overdragen. In dit artikel vertelt John over drie interessante mogelijkheden.

1. Contant schenken

Als ouder mag u een belastingvrije schenking doen aan uw kind. "Dit jaar is het maximale schenkbedrag 6.604 euro," vertelt John. "Een kind kan dit bedrag naar eigen goeddunken besteden."

2. Schenken op papier

Deze optie is interessant wanneer u vermogen 'in stenen' hebt, zoals onroerend goed. John: "Hierbij schenk je op papier een bepaald bedrag aan je kind, dat je vervolgens direct weer leent. Jaarlijks betaal je 6% rente over deze lening. In feite blijft het geld dus van jou. Maar mocht je komen te overlijden, dan kan je kind de schuld innen zonder hierover erfbelasting te hoeven betalen."

3. Schenken onder bewind

Hebt u een (klein)kind dat jonger is dan 27 jaar? En bent u bang dat uw erfenis niet op een goede manier wordt besteed? In dat geval kunt u schenken onder bewind. "Dit betekent dat je een bedrag nalaat aan je (klein)kind dat tot zijn of haar 27ste levensjaar door een ander wordt beheerd," legt John uit. "Het (klein)kind kan het bewind wel iedere vijf jaar aanvechten."

Nu aan de slag met estate planning: 4 tips

Wilt u direct de eerste maatregelen treffen rondom estate planning? Doe uw voordeel met deze 4 tips van John!

  1. "Hoe jong of oud je ook bent, het is altijd verstandig om op papier aan je kinderen te schenken. Dit kost niets en zorgt dat zij later geen erfbelasting hoeven te betalen. Deze belasting kan behoorlijk oplopen. Voor kinderen is deze bijvoorbeeld 10% bij een erfenis van 0 — 128.751 euro en 20% voor een bedrag dat daarboven ligt. De percentages voor kleinkinderen zijn respectievelijk 18% en 36%. En broers, zussen en ouders betalen respectievelijk 30% en 40%."
  2. "Als je kind een woning wil kopen, kun je financiële hulp bieden. Je mag voor dit doeleinde 105.003 euro schenken, mits je kind nog geen 40 jaar is. Je kunt het bedrag in één keer geven of verdelen over drie jaar. In het laatste geval mag je kind bij de finale schenking nog niet de leeftijd van 40 jaar hebben bereikt."
  3. "Spreekt een contante schenking je aan, dan kun je je kind eenmalig een verhoogd bedrag geven. Dit jaar is dat 26.881 euro. Het kind mag dit bedrag vrij besteden."
  4. "Als je je kind wilt helpen met een studie, kun je speciaal daarvoor een eenmalige schenking doen. Dit jaar is het maximumbedrag in dat geval 55.996 euro."

De genoemde bedragen gelden in 2021. Ze worden jaarlijks geïndexeerd en zouden volgend jaar wat lager kunnen uitvallen (wegens de coronacrisis zijn sommige bedragen namelijk eenmalig verhoogd). Mocht u geïnteresseerd zijn in estate planning, dan kan het dus verstandig zijn om u hier nog vóór 31 december 2021 in te verdiepen.

Heeft uw kind een huis nodig en wilt u de mogelijkheden verkennen? Of hebt u advies nodig omtrent een spaarplan voor de studie van uw (klein)kinderen? Neem gerust contact met ons op. Wij adviseren en begeleiden u graag.

John de Smit
Neem contact op met John

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht