In Noord-Holland zijn ruim 1.100 minder woningen verkocht

Geschreven door Robert de Joode RM RT WMC op 23 januari 2019

De afname van de dynamiek wordt verklaard door zowel het beperkte aanbod als de hoge woningprijzen in de Noord-Hollandse gemeenten. De al hoge prijsniveaus zijn in 2018 met nog eens ruim 10% toegenomen, waardoor veel woningmarkten onbereikbaar worden. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2018 van Kuijs Reinder Kakes (partner in Dynamis).

Oorzaak voor sporadische toename van de verkoopcijfers ligt vaak in de nieuwbouw

In slechts 11 gemeenten in Noord-Holland is het aantal verkopen in 2018 toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar. In de overige 37 gemeenten daalt of het stabiliseert het aantal verkochte woningen juist. In de gemeenten met een verkooptoename is het gemiddelde nieuwbouwaandeel fors hoger dan in de gemeenten met een dalende verkoopvolume, 25% versus 8%. Nieuwbouwtransacties zijn over het algemeen de oorzaak voor een hoger aantal verkopen in Noord-Hollandse gemeenten.

De vraag overtreft ruim het aanbod van Amsterdamse appartementen

Hoewel het woningaanbod in Amsterdam met ruim een derde toeneemt, kan er in de hoofdstad nog lang niet gesproken worden van evenwichtige marktomstandigheden. Het aantal beschikbare woningen kan de grote vraag in de hoofdstad niet bijbenen. Zo blijkt uit gegevens van Funda dat in Amsterdam ruim 35.000 huishoudens serieus op zoek zijn naar een koopappartement. Deze zoekers moeten concurreren om slechts circa 1.400 beschikbare appartementen.

In deel van de gemeenten nog sterke prijsstijgingen zichtbaar

Op de Amsterdamse woningmarkt is al twee jaar een afzwakking van de prijstoename zichtbaar. In de periode 2014 tot en met 2016 stegen de prijzen per jaar gemiddeld nog met 16%, maar in de hierop volgende jaren is deze toename afgezwakt naar circa 11%. Buiten Amsterdam is deze ontwikkeling nu ook in gemeenten als Zaanstad en Purmerend zichtbaar. Hiertegenover staan een aantal gemeenten waar nog forse prijsstijgingen plaatsvinden. Zo zijn de woningprijzen, ondanks het reeds hoge niveau, in onder andere Haarlem (+13%) en Diemen (+16%) fors gestegen. Als gevolg van de hoge prijzen worden deze woningmarkten alleen nog bereikbaar voor huishoudens afkomstig uit eveneens dure gemeenten.

Bekijk hier alle regio rapportages Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2018

Robert de Joode RM RT WMC
Neem contact op met Robert

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
KRK Makelaars: woningprijzen stijgen hard

KRK Makelaars: woningprijzen stijgen hard

De woningprijzen in Amsterdam en Noord-Holland zijn fors gestegen afgelopen jaar. Zo blijkt uit de verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1-2024 van KRK Makelaars...
KRK Makelaars: De woningmarkt kantelt weer in het voordeel van de verkoper!

KRK Makelaars: De woningmarkt kantelt weer in het voordeel van de verkoper!

Sterke toename verkoopcijfers en een forse daling van het aanbod op de Noord-Hollandse woningmarkt. Dit blijkt uit de verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4-2023 van...
Bekijk overzicht