Hybride werken: Hoe zit dat verzekeringstechnisch?

Hybride werken: Hoe zit dat verzekeringstechnisch?

Geschreven door John de Smit op 26 april 2021

De trend was al langer gaande, maar de coronacrisis heeft deze nieuwe werkvorm nog eens extra versneld. Hybride werken wordt steeds meer de norm, waarbij u de werktijd verdeelt tussen het kantoor en uw eigen huis. Het enige wat u nodig heeft, is een laptop met internetverbinding. Zo kunt u werken waar dit voor u het meest praktisch is. Hoe doet u dat thuis of hybride werken nou zo goed mogelijk? KRK Verzekeren geeft u vijf tips.

Hou de werkplek gezond

Binnen de muren van een kantoor is de werkgever verantwoordelijk voor een gezonde werkplek. Thuis is dit een ander verhaal. Vermijd dat u aan de slag gaat achter een te klein bureau of een wiebelige keukentafel, want een goede werkplek is essentieel voor hybride werken. Net als op uw kantoor moet u beschikken over een stevig bureau, een bureaustoel die op hoogte verstelbaar is, een toetsenbord en beeldscherm. Bespreek dit met uw werkgever. Zeker sinds het uitbreken van de coronacrisis is het aantal rug-, schouder- en nekklachten bij thuiswerkers flink toegenomen.

Zorg voor een goede digitale omgeving

Net als bij het bureau en de bureaustoel is een goede digitale omgeving cruciaal voor het hybride werken. Een snelle en betrouwbare internetverbinding is een must, maar ook de hardware voor online meetings is belangrijk. Zorg voor een goede webcam, eventueel een headset en een microfoon waardoor iedereen u goed kan verstaan. Ook dit kunt u bespreken met uw werkgever. Daarnaast is de beveiliging van data heel belangrijk. Gebruik een beveiligd wifi-netwerk en ingewikkelde wachtwoorden.

Hou persoonlijk contact

Collega’s om u heen kunnen u afleiden van uw werk, met kletspraatjes en rumoer op de achtergrond. Dit kan een reden zijn om thuis te werken, maar onderschat niet het persoonlijke contact op de werkvloer. Ontmoetingen met collega’s en leidinggevenden kunnen inspireren en leiden tot een betere samenwerking. Het is makkelijker om te overleggen, kennis uit te wisselen en zaken af te stemmen. Zelfs luchtige praatjes over bijvoorbeeld hobby’s en sport kunnen positief uitpakken. Bij een latere digitale ontmoeting weet u beter met wie u te maken heeft.

Neem voldoende pauzes

Het voordeel van thuiswerken is dat u lang en geconcentreerd kunt doorwerken, maar dat is tegelijkertijd een van de valkuilen. Bij veel werkenden schiet de pauze er bij in als ze niet worden gestoord. Op kantoor zijn pauzes daarentegen een vast onderdeel van de werkdag. Gun uzelf een lunchpauze of een wandeling tussendoor, zodat u met frisse moed weer achter uw beeldscherm kunt plaatsnemen.

Zorg dat uw verzekeringen op orde zijn

Met hybride werken neemt u uw laptop en smartphone overal mee naartoe, maar zijn deze ook goed verzekerd? Een ongeluk zit in een klein hoekje: u kunt een kop koffie omgooien of thuis kan een kind aan de apparatuur zitten. Als u een laptop en telefoon van de zaak gebruikt, is de werkgever aansprakelijk voor de schade. Het kan handig zijn om dit nog even bij uw leidinggevende te checken. Mocht u met uw eigen spullen werken, dan kunt bij schade een beroep doen op uw inboedelverzekering.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie