Handige Harry's opgelet! Wat is er verzekerd als je thuis gaat klussen?

Geschreven door John de Smit op 5 april 2023

Is jouw huis toe aan een make-over? En denk je erover die klus zelf te klaren? Leuk als dat lukt, maar er kan altijd wat misgaan. Welke schade is er dan verzekerd? En hoe zorg je voor de juiste dekking als het stof straks is opgetrokken?

Voor de meeste huishoudens werd het leven afgelopen jaar duurder. Energie, boodschappen en ook bouwmaterialen stegen in prijs. Daarbij liep de wachttijd voor vakmensen ook nog eens op. Online vind je dan ook tal van tips en filmpjes over hoe je met zelf klussen geld kunt besparen. Of dit verstandig is? Blijkbaar stelt ruim 60% van de Nederlanders klussen in huis uit, juist vanwege het ontbreken van kennis. Zo weet één op de vier Nederlanders niet hoe hij of zij een lamp op moet hangen. En als de lamp eenmaal hangt, weet ruim een derde niet hoe deze aangesloten moet worden op stroom - aldus onderzoek door een webshop in lampen eind november. Maar misschien steek jij binnenkort toch je handen uit de mouwen?

Klussen kent risico's

Stoor je je aan dat oude behang op de muur, of heb je behoefte aan meer ruimte, voor een kind of omdat thuiswerken je best beviel? Dan is het tijd voor een opknapbeurt of een heuse verbouwing. Besteed je dat officieel uit aan een professional en gaat er iets mis, dan kun je deze aansprakelijk stellen. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt dan normaal gesproken de schade. Als je zelf klust, of dat met vrienden doet, ligt dat anders. Aan welke risico's moet je denken, en wat is er gedekt?

Aansprakelijkheidsverzekering

Je boort een gat in de muur en het water spuit eruit. Je duwt iets te hard om die nieuwe vaatwasser op zijn plaats te krijgen en er breekt wat af. Je sloopt een muur die toch dragend blijkt te zijn. Eén ding is zeker: schade die ontstaat door jouw toedoen kun je niet claimen onder je eigen aansprakelijkheidsverzekering.

Ook als een gezinslid, vriend of kennis je helpt, is er lang niet altijd dekking. Het hangt ervan af of de polisvoorwaarden van zijn aansprakelijkheidsverzekeringen een vriendendienstclausule kennen. In dat geval kun je de ander aansprakelijk stellen en keert diens verzekering de veroorzaakte schade uit. Houd wel rekening met een maximum aan dekking. Vaak is dat €12.500,- soms €25.000,-.

Dekking inboedelverzekering

Eenvoudig gezegd behoren alle spullen die je kunt verplaatsen in en om je huis tot de inboedel. Het gaat dan om zaken van jezelf, je partner, kinderen of andere mensen waarmee je als gezin woont. Dingen die vastzitten aan je huis, zoals de inbouwapparatuur in je keuken of een gelijmde parketvloer, behoren hier niet toe. Die vallen onder de opstal: je woonhuis, schuur of garage.

Inboedelschade

Ontstaat er als gevolg van doe-het-zelven schade aan je inboedel, dan is deze niet verzekerd. Dus vallen je lamellen kapot tijdens het ophangen? Dan zijn deze niet gedekt. Ontstaat de schade niet rechtstreeks door het klussen, dan is er meestal wel dekking. Bijvoorbeeld als je de nieuwe lamellen hebt klaargezet om op te hangen, en je deze perongeluk omstoot als je langs loopt. Afhankelijk van hoe je verzekerd bent. Neem dus beter het zekere voor het onzekere, zeker als het risico op schade groot is.

Extra uitgebreid versus all-risk

De meeste mensen hebben een ''extra uitgebreide'' opstal- of woonhuisverzekering. Deze biedt dekking tegen schade als gevolg van o.a. diefstal, brand en storm, maar dekt niet de schade die ontstaat door kluswerkzaamheden. Bij een ''all-riskpolis'' is die schade door eigen schuld wel gedekt. In ieder geval voor zover de schade onverwacht ontstaat, zoals door onhandigheden. Voor de woonhuisverzekering kan dit anders zijn. Vaak is er een beperkte dekking tijdens aanbouw, afbouw, verbouw of renovatie. Er kan een bouwverzekering worden afgesloten voor een ruimere dekking. Neem hiervoor contact met KRK Verzekeren op.

Informeer je verzekeringsadviseur

Knap je alleen een kamer op, dan heeft dat geen grote invloed op de waarde van je woning. Ga je flink verbouwen - denk aan een nieuwe keuken, dakkapel, uitbouw of garage - dan moet er mogelijk wat worden gewijzigd in je opstal- of inboedelverzekering. Het is dan verstandig vóóraf even contact op te nemen met je adviseur. Die vertelt je hoe het zit met de dekking tijdens de verbouwing.

John de Smit
Neem contact op met John

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht