Grote behoefte aan nieuwe bedrijfsruimte in Noord-Holland

Geschreven door Marc Wolthuis RM MRICS op 20 maart 2023

De bedrijfsruimtemarkt staat onder druk in Noord-Holland. Door gebrek aan kwalitatief hoogwaardig aanbod is er een lage doorstroming op de bedrijfsruimtemarkt ontstaan. Vooral het MKB is actief in het zoeken van nieuwe bedrijfsruimte maar slaagt daar minder vaak in. Dit blijkt uit het verschenen rapport Sprekende Cijfers Bedrijfsruimtemarkten 2023 van KRK Makelaars (partner in Dynamis).

Herbestemming zorgt voor groter tekort

In Noord-Holland is er voornamelijk een grote vraag door het MKB naar bedrijfsruimte kleiner dan 5.000 m2. Door herbestemming van bedrijfsgrond naar woningen vindt er netto onttrekking van de beschikbare ruimte voor bedrijven plaats, terwijl bedrijfsgrond al schaars is. Hierdoor komt de bedrijfsruimtemarkt in Noord-Holland verder onder druk te staan.

Schaarste leidt tot optimalisatie grondgebruik

Het gebrek aan nieuwe bedrijfsruimte zorgt voor optimalisatie van grondgebruik vanuit ondernemers. Zo intensiveren ondernemers in Amsterdam hun grond door extra verdiepingen toe te voegen. Ook in Alkmaar wordt er door veranderende bedrijfsprocessen kritischer gekeken naar ruimtegebrek en hoe dit te optimaliseren valt.

Kwartaalrapportage

Download hier de volledige kwartaalrapportage. Dit rapport beschrijft de actuele stand van zaken op de bedrijfsruimtemarkt in 2023, alsmede de cijfermatige aanbod- en transactieontwikkelingen en de lokale marktomstandigheden van 3 gebieden in Noord-Holland.

Grote behoefte aan nieuwe bedrijfsruimte in Noord-Holland
Marc Wolthuis RM MRICS
Neem contact op met Marc

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Help, de woningmarkt in Nederland zit muurvast!

Help, de woningmarkt in Nederland zit muurvast!

De woningmarktcijfers laten zien dat er sprake is van een ommekeer op de woningmarkt. Na een periode waarin de markt sterk verkrapte en we kampten met extreme prijsstijgingen en korte...
Noord-Hollandse woningmarkt: verkooptijd neemt toe en prijzen dalen

Noord-Hollandse woningmarkt: verkooptijd neemt toe en prijzen dalen

Teruglopende verkoopaantallen, een afname van het aanbod, een langere verkooptijd en prijsdalingen typeren de huidige Noord-Hollandse woningmarkt. Dit blijkt uit de vandaag verschenen...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie