Genoeg middeldure huurwoningen!

Geschreven door Robert de Joode RM RT WMC op 16 december 2021

De afgelopen jaren heeft de vrije sector huurmarkt een enorme vlucht genomen. Door de alsmaar stijgende prijzen en schaarste in de koopwoningmarkt en de toenemende vraag vanuit onder andere expats is de vraag naar huurwoningen toegenomen. Niet alleen de vraag is toegenomen maar ook het aanbod vrije sector huurwoningen stijgt door. Niet alleen grote beleggers zoeken rendement in huurmarkt, ook veel particulieren kopen een woning voor de verhuur. Het aanbod is de afgelopen 10 jaar met circa 30% toegenomen. Dit alles brengt met zich mee dat de gemiddelde huurprijs tot 1,5 jaar geleden explosief is gestegen. Zodanig dat zowel gemeentes als de rijksoverheid het noodzakelijk vinden om de markt te reguleren. Dit doen ze o.a. door zaken als een verplicht percentage nieuwbouw in het middeldure segment, zelf bewoningsplicht en een puntensysteem. De vraag is of dit allemaal wel nodig is?

De afgelopen 10 jaar is de voorraad vrije sector huurwoningen met 30% gestegen van circa 850.000 tot 1.100.000 woningen. Deze stijging zal de komende jaren doorzetten want er zijn en worden ontzettend veel woningen ingekocht door beleggende partijen.

Daarnaast is de stijging van de huurprijzen de afgelopen kwartalen tot stilstand gekomen en in een aantal regio’s dalen de prijzen zelfs licht. Dit wordt veroorzaakt door de verruiming van de markt door meer aanbod en een (tijdelijke) uitval van de vraag door het wegblijven van expats.

Als de koopwoningmarkt normaliseert dan zal het voor veel huurders weer een kans bieden om een woning te kopen in plaats van te huren. En kopen heeft voor veel mensen toch de voorkeur.

Deze factoren hebben een corrigerende werking op de huurwoningmarkt. Door de verruiming van het aanbod zal de keuze aan huurwoningen toenemen, waardoor de huurprijzen uiteindelijk op niveau komen wat we tegenwoordig middeldure huur noemen. Dit verschilt per regio maar over het algemeen praten we over de bandbreedte tussen de € 750,- en € 1.100,-.

De woningen in het voornoemde prijssegment verwisselen sneller van bewoner dan in de koopwoningmarkt. Hierdoor zal het aanbod toenemen en zijn er meer mensen van een woning te voorzien. Daarnaast zijn de woningen betaalbaar voor een grotere groep mensen waardoor er een bredere doelgroep wordt bediend. Kortom, een mooie voorraad die helpt om de woningnood op te lossen.

Als dit het perspectief is en dat is het naar mijn stellige overtuiging, waarom zou je deze markt dan reguleren om, met name particuliere beleggers buiten spel te zetten? Natuurlijk moet je excessen uitschakelen echter verreweg de meeste beleggers zijn op zoek naar een stukje rendement op hun geld. Sterker, ik verwacht dat we deze investeerders nodig zullen hebben om het grote aantal nieuw te bouwen woningen af te zetten.

Kortom: stop met de regulering en laat de markt zijn werk doen. Hierdoor zal er een aantrekkelijke voorraad woningen ontstaan die een waardevolle toevoeging aan de woningmarkt zijn!

Robert de Joode RM RT WMC
Neem contact op met Robert

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Zijn data dé oplossing voor woningmarktproblemen?

Zijn data dé oplossing voor woningmarktproblemen?

Ontzettend veel mensen zijn op zoek naar een woning. En aan verkopers geen gebrek. Daarnaast zijn sommige mensen zich bewust van de mogelijkheid om te verhuizen, hoewel zij de knoop (nog) niet...
Stijgende energieprijzen en inflatie beïnvloeden de commerciële vastgoedmarkt: “Er ontstaan twee uiteenlopende realiteiten”

Stijgende energieprijzen en inflatie beïnvloeden de commerciële vastgoedmarkt: “Er ontstaan twee uiteenlopende realiteiten”

De energieprijzen schieten omhoog en inflatie viert hoogtij. Dat heeft ook de nodige invloed op de (commerciële) vastgoedmarkt. ‘’De betaalbaarheid komt onder druk te...
Bekijk overzicht