Diefstal e-bikes stijgt: hoe voorkomt u een gestolen elektrische fiets?

Geschreven door John de Smit op 2 mei 2022

Hoe groot is de kans dat je e-bike wordt gestolen? Waarschijnlijk schrik je van het antwoord. Tijdens de eerste helft van dit jaar deden bijna 10.000 Nederlanders aangifte van diefstal van e-bikes — een stijging van ruim 30 procent. Hoe zorg je nu dat jouw e-bike niet wordt gestolen?

E-bike steeds populairder onder dieven

De kans op diefstal van een gewone fiets lijkt af te nemen: als we het aantal aangiftes van de politie bekijken, laten de cijfers een daling zien van 36 procent op halfjaarbasis.

Tegelijkertijd blijkt uit een recente analyse van de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) dat het aantal diefstallen van e-bikes toeneemt van 7.260 in het eerste halfjaar van 2020 naar 9.600 in 2021. In het tweede kwartaal waren er zelfs 50 procent méér diefstallen van fietsen-met-trapondersteuning. Wat dit op jaarbasis betekent? Een schadelast van €600 miljoen. En lang niet al die schade is verzekerd.

Meer preventie en registratie: het pleidooi van S.A.F.E.

Elektrische fietsen moet je goed vastzetten. Maar tegenwoordig geldt: eén slot is praktisch géén slot. Gebruikt u twee verschillende sloten waarvan één de fiets aan een paal ketent? Dit is ook niet altijd afdoende.

Ter bestrijding van (georganiseerde) fietsdiefstal pleit S.A.F.E. voor een pakket aan maatregelen: twee goede sloten, meer bewaakte stallingen en een betere registratie. Dit laatste heeft een tweeledig doel: ontvreemde e-bikes voorkomen én de kans op terugvinden vergroten. S.A.F.E. trekt daarbij een vergelijking met auto's: “Een gestolen auto in ons land staat binnen twee uur internationaal gesignaleerd. Daardoor is het aantal autodiefstallen drastisch gedaald.”

Track & trace: nuttige aanvulling op de verzekering

In het onverhoopte geval van diefstal wilt u bij een verzekeraar aangifte kunnen doen. Nu de kans op een gestolen e-bike steeds groter is, kiezen de meeste consumenten er logischerwijs voor om hun (nieuwe) e-bikes tegen diefstal te verzekeren. Het gaat tenslotte al snel om duizenden euro's.

Als u een verzekering afsluit, is het raadzaam om goed op de voorwaarden te letten. Bekijk welke zaken onder de dekking vallen indien uw elektrische fiets gestolen wordt. Hebt u uw fiets ergens vastgezet en treft u bij terugkomst een lege plek aan? Dan is het niet altijd vanzelfsprekend dat u een vergoeding krijgt voor losse accessoires, zoals een extra mandje of slot, tassen, een fietscomputer of -navigatie. Ook keert de verzekeraar niet altijd de vervangingswaarde uit. Pleeg daarom van tevoren overleg met uw intermediair.

Of — nóg beter — vergroot de kans op het terugvinden van een gestolen e-bike. Wist u dat 80 procent van de gestolen e-bikes met een track- & tracesysteem worden teruggevonden?

Welke maatregelen kan de e-bike-eigenaar nemen?

Slimme technologie is niet enkel meer weggelegd voor auto's. Steeds meer elektrische fietsen worden uitgerust met een track- & trace-chip en gps-verbinding. Zeer effectief, want volgens S.A.F.E. wordt 80 procent van de gestolen fietsen met zo'n systeem teruggevonden.

Dieven weten dit ook. Het valt dus te hopen én te verwachten dat zij dergelijke fietsen overslaan.

Overigens zijn er ook onzichtbare systemen en trackers (vaak met een abonnement) die u achteraf kunt installeren. Zulke zaken kosten wat meer, maar kunnen u veel ellende besparen. In het geval van een serviceproduct gaat een bewakingsbedrijf achter uw fiets aan. En volgens de Fietsersbond geeft de politie uw aangifte dan voorrang.

Diefstal e-bikes: praktische tips

  • Maak uw e-bike uniek en herkenbaar, bijvoorbeeld door uw postcode te ingraveren.
  • Bewaar het bonnetje en noteer de gegevens van uw fiets, het framenummer, het merk, de kleur en het type.
  • Bent u getuige van diefstal? Bel dan 112!
John de Smit
Neem contact op met John

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht