Coronacrisis remt vraagt naar Amsterdamse Kantoren

Geschreven door Marc Wolthuis RM MRICS op 29 maart 2021

De kantorenmarkt van Amsterdam heeft in 2020 een stevige terugval doorgemaakt. In totaal is maar liefst 220.000 m² minder kantoorruimte in gebruik genomen dan een jaar eerder. Waar eerder de schaarste de transactiedynamiek belemmerde, is in 2020 de coronacrisis de oorzaak voor de afnemende vraag.

Dit blijkt uit het recent verschenen rapport Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2021 van Kuijs Reinder Kakes.

Grote bedrijven stellen huisvestingsbeslissing uit

Onder invloed van de coronacrisis is de vraag naar kantoorruimte in Amsterdam flink gedaald in 2020. Met name grote kantoorgebruikers zijn afwachtend, doordat in dit segment de effecten van meer thuiswerkers een sterke impact hebben op de toekomstige ruimtebehoefte. Slechts 53 gebruikers hebben een kantoor met een oppervlakte van meer dan 1.000 m² betrokken in 2020, in 2019 vonden in dit segment nog bijna 120 transacties plaats.

Kwalitatieve schaarste remt marktdynamiek

Ondanks dat in 2020 sprake was van een afnemende vraag en een stijging van het totale aanbodvolume, blijft het tekort aan kwalitatieve kantoorruimte aanhouden. Voor moderne kantoorgebruikers is de beschikbaarheid van geschikte kantoren beperkt. Ook voor internationale partijen die zich door de Brexit in Amsterdam willen vestigen is het huidige aanbod vaak ongeschikt. De kwalitatieve vraag naar kantoren in Amsterdam zal ook na de coronacrisis aanhouden.

Coronacrisis remt vraagt naar Amsterdamse Kantoren
Marc Wolthuis RM MRICS
Neem contact op met Marc

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
KRK Makelaars: transactieprijzen Noord-Hollandse woningen afgelopen jaar fors gedaald

KRK Makelaars: transactieprijzen Noord-Hollandse woningen afgelopen jaar fors gedaald

Na jaren van oplopende vraagprijzen, steeds kortere doorlooptijden en weinig aanbod laat de woningmarkt in Noord-Holland in Q3 van 2023 ons iets anders zien. De verkoopaantallen liepen licht op...
Help, de woningmarkt in Nederland zit muurvast!

Help, de woningmarkt in Nederland zit muurvast!

De woningmarktcijfers laten zien dat er sprake is van een ommekeer op de woningmarkt. Na een periode waarin de markt sterk verkrapte en we kampten met extreme prijsstijgingen en korte...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie