Autorijden met teenslippers: verzekerd of niet?

Geschreven door Iris Groot op 3 juli 2020

In zomers weer is het heerlijk om de hele dag op slippers te lopen. De verleiding is groot om dan ook met teenslippers achter het stuur te kruipen. Even een dagje strand of naar een barbecue bij vrienden zonder warme zweterige schoenen. Sommigen dragen zelfs hun hele vakantie slippers in de auto. Hoe zit het echter met de verzekering als u gaat autorijden met teenslippers?

In Nederland is autorijden met slippers niet verboden. In de wet is hier niets over opgenomen. Ook verzekeraars melden niets over rijden met teenslippers in hun polisvoorwaarden. Strikt gezien bent u dus verzekerd als u de weg op gaat met teenslippers aan uw voeten. Dat betekent echter niet dat u helemaal vrijuit gaat als u een ongeluk veroorzaakt.

De kans op ongelukken neemt namelijk flink toe als u met teenslippers gaat autorijden. De slippers kunnen van uw voeten glijden of achter de pedalen blijven haken. U zou hierdoor bijvoorbeeld niet op tijd kunnen remmen. Dat blijkt ook uit onderzoek: zo’n 20 procent van de automobilisten heeft weleens een ongeluk gehad of een gevaarlijke situatie op de weg meegemaakt door het dragen van teenslippers achter het stuur.

Verzekeraars hebben in hun polisvoorwaarden wél opgenomen dat bestuurders zich niet gevaarlijk mogen gedragen in het verkeer. Als u een ongeluk veroorzaakt doordat u slippers droeg, kan de verzekeringsmaatschappij dat aanduiden als gevaarlijk en onverantwoordelijk gedrag. Dit zou onder ‘grove schuld’ kunnen vallen, waarbij u niet gedekt bent met uw autoverzekering. Het is verstandiger om alle risico’s te vermijden en met stevig (en luchtig) schoeisel achter het stuur te zitten. Overigens is het autorijden met teenslippers in Frankrijk en Spanje wel bij wet verboden. U riskeert dan een boete van € 90 als u betrapt wordt met flipflops achter het stuur.

Autorijden met teenslippers: verzekerd of niet?
Iris Groot
Neem contact op met Iris

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers: neem je keuze niet te licht op!

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers: neem je keuze niet te licht op!

Het kabinet wil de arbeidsongeschiktheidsverzekering over enkele jaren verplicht stellen voor zelfstandigen. Heb je deze verzekering momenteel nog niet, dan is het dus verstandig om je hier eens...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie