Autorijden met teenslippers: verzekerd of niet?

Autorijden met teenslippers: verzekerd of niet?

Geschreven door Iris Groot op 3 juli 2020

In zomers weer is het heerlijk om de hele dag op slippers te lopen. De verleiding is groot om dan ook met teenslippers achter het stuur te kruipen. Even een dagje strand of naar een barbecue bij vrienden zonder warme zweterige schoenen. Sommigen dragen zelfs hun hele vakantie slippers in de auto. Hoe zit het echter met de verzekering als u gaat autorijden met teenslippers?

In Nederland is autorijden met slippers niet verboden. In de wet is hier niets over opgenomen. Ook verzekeraars melden niets over rijden met teenslippers in hun polisvoorwaarden. Strikt gezien bent u dus verzekerd als u de weg op gaat met teenslippers aan uw voeten. Dat betekent echter niet dat u helemaal vrijuit gaat als u een ongeluk veroorzaakt.

De kans op ongelukken neemt namelijk flink toe als u met teenslippers gaat autorijden. De slippers kunnen van uw voeten glijden of achter de pedalen blijven haken. U zou hierdoor bijvoorbeeld niet op tijd kunnen remmen. Dat blijkt ook uit onderzoek: zo’n 20 procent van de automobilisten heeft weleens een ongeluk gehad of een gevaarlijke situatie op de weg meegemaakt door het dragen van teenslippers achter het stuur.

Verzekeraars hebben in hun polisvoorwaarden wél opgenomen dat bestuurders zich niet gevaarlijk mogen gedragen in het verkeer. Als u een ongeluk veroorzaakt doordat u slippers droeg, kan de verzekeringsmaatschappij dat aanduiden als gevaarlijk en onverantwoordelijk gedrag. Dit zou onder ‘grove schuld’ kunnen vallen, waarbij u niet gedekt bent met uw autoverzekering. Het is verstandiger om alle risico’s te vermijden en met stevig (en luchtig) schoeisel achter het stuur te zitten. Overigens is het autorijden met teenslippers in Frankrijk en Spanje wel bij wet verboden. U riskeert dan een boete van € 90 als u betrapt wordt met flipflops achter het stuur.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie