Autorijden met teenslippers: verzekerd of niet?

In zomers weer is het heerlijk om de hele dag op slippers te lopen. De verleiding is groot om dan ook met teenslippers achter het stuur te kruipen. Even een dagje strand of naar een barbecue bij vrienden zonder warme zweterige schoenen. Sommigen dragen zelfs hun hele vakantie slippers in de auto. Hoe zit het echter met de verzekering als u gaat autorijden met teenslippers?

In Nederland is autorijden met slippers niet verboden. In de wet is hier niets over opgenomen. Ook verzekeraars melden niets over rijden met teenslippers in hun polisvoorwaarden. Strikt gezien bent u dus verzekerd als u de weg op gaat met teenslippers aan uw voeten. Dat betekent echter niet dat u helemaal vrijuit gaat als u een ongeluk veroorzaakt.

De kans op ongelukken neemt namelijk flink toe als u met teenslippers gaat autorijden. De slippers kunnen van uw voeten glijden of achter de pedalen blijven haken. U zou hierdoor bijvoorbeeld niet op tijd kunnen remmen. Dat blijkt ook uit onderzoek: zo’n 20 procent van de automobilisten heeft weleens een ongeluk gehad of een gevaarlijke situatie op de weg meegemaakt door het dragen van teenslippers achter het stuur.

Verzekeraars hebben in hun polisvoorwaarden wél opgenomen dat bestuurders zich niet gevaarlijk mogen gedragen in het verkeer. Als u een ongeluk veroorzaakt doordat u slippers droeg, kan de verzekeringsmaatschappij dat aanduiden als gevaarlijk en onverantwoordelijk gedrag. Dit zou onder ‘grove schuld’ kunnen vallen, waarbij u niet gedekt bent met uw autoverzekering. Het is verstandiger om alle risico’s te vermijden en met stevig (en luchtig) schoeisel achter het stuur te zitten. Overigens is het autorijden met teenslippers in Frankrijk en Spanje wel bij wet verboden. U riskeert dan een boete van € 90 als u betrapt wordt met flipflops achter het stuur.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht