Steeds meer Amsterdammers verlaten de gemeente

Geschreven door Robert de Joode RM RT WMC op 25 april 2019

Amsterdamse woningverkopers kiezen er steeds vaker voor om naar een andere gemeente te verhuizen, dankzij de overwaarde van hun woning kunnen deze huishoudens een volgende stap maken in hun wooncarrière. In 2018 besloot maar liefst twee op de drie Amsterdamse verkopers in een andere gemeente te gaan wonen, drie jaar terug betrof dit nog minder dan de helft. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2019 .

Een op de tien Amsterdamse woningverkopers verhuist naar Haarlem of Zaanstad

Onder Amsterdamse woningverkopers zijn Zaanstad en Haarlem de populairste verhuisbestemmingen. In deze gemeenten zijn de effecten hiervan duidelijk merkbaar in onder andere de fors toegenomen woningprijzen. Vervolgens kiezen de bewoners van deze gemeenten er ook voor om te profiteren van de prijsstijgingen door hun woning te verkopen en te verhuizen naar een andere gemeente. In vier jaar tijd is het aandeel vertrekkende verkopers in Haarlem toegenomen van 38% naar 58% en in Zaanstad van 20% naar 37%.

Twee vijfde meer woningen te koop in Amsterdam

Het aantrekken van de nieuwbouwontwikkelingen levert een belangrijke bijdrage aan het inperken van de spanning op de hoofdstedelijke woningmarkt, momenteel betreft ruim een kwart van het aanbod nieuwbouwwoningen. Binnen Noord-Holland kennen meerdere gemeenten een dermate hoog aandeel nieuwbouw, zo bestaat in Hoorn maar liefst meer dan de helft van het aanbod uit nieuwe woningen. Dit heeft geresulteerd in een forse afname van de marktdruk in de gemeente, iets waar de huidige nieuwbouw in Amsterdam nog (lang) niet toe in staat is.


Noord-Holland domineert lijst van duurste woongemeenten

De prijsstijgingen op de Nederlandse woningmarkt hebben zich voor een groot deel verspreid vanuit Amsterdam. Als gevolg hiervan bestaat de lijst van tien duurste Nederlandse woongemeenten volledig uit Noord-Hollandse gemeenten. Koploper is Amsterdam, waar kopers gemiddeld € 5.800 betalen voor een vierkante meter woonruimte. Wanneer een uitsplitsing wordt gemaakt naar gemeenten met meer dan 50.000 inwoners, bevat de landelijke top tien nog zes Noord-Hollandse gemeenten.

Download hier de kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2019

Steeds meer Amsterdammers verlaten de gemeente
Robert de Joode RM RT WMC
Neem contact op met Robert

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Help, de woningmarkt in Nederland zit muurvast!

Help, de woningmarkt in Nederland zit muurvast!

De woningmarktcijfers laten zien dat er sprake is van een ommekeer op de woningmarkt. Na een periode waarin de markt sterk verkrapte en we kampten met extreme prijsstijgingen en korte...
Grote behoefte aan nieuwe bedrijfsruimte in Noord-Holland

Grote behoefte aan nieuwe bedrijfsruimte in Noord-Holland

De bedrijfsruimtemarkt staat onder druk in Noord-Holland. Door gebrek aan kwalitatief hoogwaardig aanbod is er een lage doorstroming op de bedrijfsruimtemarkt ontstaan. Vooral het MKB is actief...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie