Sprekende Cijfers Kantorenmarkten medio 2017

Geschreven door mr Sander Heidinga MRICS REV RM RT op 14 juli 2017

Hierbij presenteren wij onze halfjaarlijkse Sprekende Cijfers Kantorenmarkten rapportage. Zoals u van ons gewend bent geeft deze rapportage inzicht in zowel de landelijke ontwikkeling als de ontwikkeling op regionaal niveau. De veertien regionale partners van Dynamis met in totaal 40 vestigingen beschikken over unieke lokale kennis, waarbij wij door onze landelijke dekking tevens een totaalbeeld voor Nederland kunnen geven.

We zijn trots te melden dat wij ten aanzien van onze vorige editie het aantal geanalyseerde regio’s wederom hebben kunnen uitbreiden. Na in de jaarrapportage over 2016 de regio’s Alkmaar en Zaanstad te hebben toegevoegd, is in deze editie de regio Zeeland er bij gekomen. In dit rapport schetsen wij een beeld van de ontwikkelingen op de kantorenmarkt binnen 27 regio’s in Nederland.
In de eerste helft van 2017 is in de geanalyseerde regio’s het kantorenaanbod met 11% afgenomen, per 1 juli 2017 is nog 5.628.000 m2 beschikbaar voor verhuur of verkoop. Aanleiding voor de daling is onder andere een toename van het opnamevolume van 7% vergeleken met de eerst helft van 2016. Hiernaast is er ook kantoorruimte uit het aanbod onttrokken ten behoeve van transformatie, alleen is dit volume fors lager dan in de voorgaande jaren. In totaal is 206.000 m2 uit de markt genomen, dit is 39% minder dan een jaar geleden.

De terugloop van het transformatievolume vindt zijn oorzaak in een afname van het voor transformatie geschikte aantal panden. Gevolg is dat ook telkens nieuwere kantoorpanden worden getransformeerd. De afname van het aantal voor transformatie geschikte panden betekent niet dat de kwaliteit van het kantorenaanbod toeneemt. Het aanbod kent een aanzienlijke deel welke een lage kwaliteit kennen, wat terug is te zien in de verdubbeling van het aandeel structureel aanbod in anderhalf jaar tijd. Met het oog op de versnelde veroudering door de verplichtstelling van het energielabel C in 2023, is het van belang dat er alternatieve aanwendingen voor deze panden worden gevonden. Tevens is het noodzakelijk dat er meer nieuwbouw gaat plaatsvinden op de kantorenmarkt, om het Nederlandse kantorenaanbod zo een kwaliteitsimpuls te geven en het aanbod zodoende te laten aansluiten met de kwaliteitsvraag.

Download hier de gehele rapportage.

Sprekende Cijfers Kantorenmarkten medio 2017
mr Sander Heidinga MRICS REV RM RT
Neem contact op met mr Sander

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
KRK Makelaars: De woningmarkt kantelt weer in het voordeel van de verkoper!

KRK Makelaars: De woningmarkt kantelt weer in het voordeel van de verkoper!

Sterke toename verkoopcijfers en een forse daling van het aanbod op de Noord-Hollandse woningmarkt. Dit blijkt uit de verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4-2023 van...
KRK Makelaars: transactieprijzen Noord-Hollandse woningen afgelopen jaar fors gedaald

KRK Makelaars: transactieprijzen Noord-Hollandse woningen afgelopen jaar fors gedaald

Na jaren van oplopende vraagprijzen, steeds kortere doorlooptijden en weinig aanbod laat de woningmarkt in Noord-Holland in Q3 van 2023 ons iets anders zien. De verkoopaantallen liepen licht op...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie