Overlijdensrisicoverzekering niet verplicht, wel verstandig

Overlijdensrisicoverzekering niet verplicht, wel verstandig

Geschreven door John de Smit op 17 februari 2018

Als het u lukt om een huis te vinden, kunt u profiteren van een ongekend lage hypotheekrente. Door de lagere maandlasten bent u financieel voordelig uit, maar sinds 2018 kunnen de lasten nog verder omlaag als u in aanmerking komt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Met zo’n hypotheek komt u bij eventuele gedwongen verkoop van het huis nooit met een restschuld te zitten. Deze garantie is af te sluiten voor hypotheken tot € 265.000. Sinds dit jaar is echter ook een overlijdensrisicoverzekering niet meer verplicht bij het afsluiten van een NHG-hypotheek. Dit is vooral bedoeld om kwetsbare groepen de mogelijkheid te geven een hypotheek met NHG-garantie af te sluiten, zoals chronisch zieken, ex-patiënten en senioren. Deze groepen moesten eerder nog hoge premies betalen voor de verplichte overlijdensrisicoverzekering, en konden daarom soms geen huis kopen.

Door het wegvallen van de verplichte overlijdensrisicoverzekering gaan de maandlasten verder omlaag, maar als gezonde huizenkoper is dat niet verstandig. Bij een onverwacht overlijden kunnen de nabestaanden met de uitkering de hypotheek blijven aflossen. De partner en gezinsleden kunnen dus in het huis blijven wonen. Bovendien is een overlijdensrisicoverzekering de laatste jaren fors goedkoper geworden, en zijn de premies meer dan gehalveerd. Een twintiger die niet rookt, betaalt een premie van minder dan een tientje per maand.

Waarom zou u voor zo’n bedrag afzien van een overlijdensrisicoverzekering, terwijl uw nabestaanden er een hoop zekerheid voor terugkrijgen? Kuijs Reinder Kakes Verzekeren adviseert u graag welke overlijdensrisicoverzekering voor u het meest geschikt is – óók als u een huis koopt zonder NHG-hypotheek.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie