6 tips voor het voorkomen van een koolmonoxidevergiftiging
Geschreven door John de Smit op 3 maart 2020In veel huizen waart in de koudere maanden een sluipmoordenaar rond, zonder dat de bewoners het in de gaten hebben. Een slecht werkend verbrandingstoestel, zoals de cv-ketel, de geiser of de kachel, kan ongemerkt een giftige gas in huis verspreiden. Deze gas staat bekend als koolmonoxide, die zeer schadelijk is voor de gezondheid.
Jaarlijks belanden honderden Nederlanders in het ziekenhuis door een koolmonoxidevergiftiging. Zij hebben de giftige gas ingeademd en krijgen last van hoofdpijn, slaperigheid, misselijkheid, verwarring en een versnelde hartslag. Er zijn zelfs 10 tot 15 mensen die elk jaar overlijden door een koolmonoxidevergiftiging. Gelukkig zijn er genoeg manieren om deze risico’s te vermijden. Hier vindt u 6 tips voor het voorkomen van een koolmonoxidevergiftiging.
- Onderhoud: zorg dat uw verbrandingstoestel goed werkt en goed geïnstalleerd is. Laat uw cv-ketel, geiser of kachel jaarlijks controleren door een gecertificeerde vakman.
- Ruimte: zorg ervoor dat uw cv-ketel niet in een kleine ruimte hangt, zoals in een douche, in een caravan of op een boot. In een kleine ruimte is er weinig ventilatie en zijn de risico’s van een koolmonoxidevergiftiging veel groter.
- Ventileren: het is verstandig uw huis altijd goed te ventileren via luchtroosters en door ramen (op een kier) open te laten staan.
- Koolmonoxidemelder: hang een koolmonoxidemelder op, die snel waarschuwt als er koolmonoxide vrij komt in huis. Die is te koop tussen de € 10 en € 20. Driekwart van de Nederlanders heeft nog geen koolmonoxidemelder, zo bleek onlangs uit een steekproef van de Nederlandse Brandwonden Stichting.
- Directe afvoer: zorg ervoor dat er vanaf uw verbrandingstoestel een directe afvoer is naar buiten. Deze afvoer moet zo verticaal mogelijk zijn, zodat de gassen in de hoogte kunnen ontsnappen. Een schoorsteen mag niet verstopt zitten en moet minstens één keer per jaar worden gereinigd.
- Waakvlam: hou de waakvlam in uw gastoestel in de gaten. Als u een geeloranje vlam ziet in plaats van een blauwe vlam, kan dat wijzen op een gebrek aan zuurstof. Dan is een raadzaam een installateur te bellen.
Wees ervan bewust dat een goed onderhouden cv-ketel een eis is voor uw woonverzekering. U moet er immers zelf alles aan doen om gevaren in uw huis te voorkomen. Sommige verzekeraars keren ook een vergoeding uit bij schade aan een goed onderhouden cv-ketel. Heeft u vragen over uw woonverzekering? Neem contact op met Kuijs Reinder Kakes Verzekeren: wij staan altijd voor u klaar.