3x Wel of niet aansprakelijk?

Geschreven door Tom Dekker op 11 maart 2020

Een beroep doen op uw aansprakelijkheidsverzekering, kan als u verwijtbaar voor een schade bent. Had u de schade kunnen voorkomen (vermijden), dan krijgt u geen schadevergoeding. Had u de schade niet kunnen voorkomen, dan krijgt u wel een vergoeding voor het schadebedrag. In Jip & Janneke taal, is dit de kern. Toch roept bijna elke schadesituatie bij een aansprakelijkheidsverzekering vragen op. De vraag over het grijze gebied van verwijtbaarheid. Daarom 3 voorbeelden van verwijtbaarheid bij een aansprakelijkheidsverzekering plus de uitleg.

Voorbeeld 1: Bedrijfsaansprakelijkheid, schade onder opzicht

Een schoonmaakbedrijf heeft de vloer met een verkeerd middel schoongemaakt. Nu is de vloer blijvend beschadigd. Wat denkt u, is het schoonmaakbedrijf aansprakelijk?

‘Ja’, legt Tom uit. 'De ondernemer is verwijtbaar en dus aansprakelijk. Er is echter een maar. Deze schade valt bij de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven onder schade onder opzicht. In de basis dekt de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven:

‘de gevolgen van beschadiging, vernietiging, verdwijning, verontreiniging of het vuil worden van zaken waarmee de verzekerde toevallig, incidenteel of vluchtig contact had.’

Als u als ondernemer iets onder opzicht heeft, zoals de vloer om die schoon te maken, dan heeft u geen toevallig contact. U heeft de opdracht gekregen. Gaat er iets mis bij het uitvoeren van die opdracht, dan is deze schade standaard niet altijd gedekt. Veel verzekeraars bieden een extra dekking voor schade onder opzicht. Nieuwsgierig hoe u voor schade onder opzicht bent verzekerd? Controleer uw polis samen met uw adviseur.

Voorbeeld 2: De bekende vaas

U bent op bezoek bij vrienden en u stoot per ongeluk die bijzondere vaas om. Een erfstuk. De emotionele waarde van de vaas is groter dan de werkelijke waarde. Kunt u voor deze schade aansprakelijk worden gesteld?

‘Ja’, legt Tom uit. ‘Om de simpele reden dat het per ongeluk gebeurt. U had de schade niet kunnen voorkomen.’

Voorbeeld 3: Letselschade door een zaagmachine

Uw medewerker gebruikt tijdens zijn werk de zaagmachine verkeerd. Het gaat goed mis, hij snijdt een pees af. Kan u als werkgever aansprakelijk worden gesteld?

‘Dit is een typisch voorbeeld van het grijze gebied’, legt Tom uit. ‘Hoewel u misschien denkt dat het de fout van de medewerker is, omdat hij de zaagmachine verkeerd gebruikt, komt de werkgever vaak hier niet mee weg. Als het tijdens werktijd gebeurt, er sprake is van een arbeidsrelatie en het ongeluk leidt tot langdurige letsel, dan wordt de werkgever bijna altijd aansprakelijk gesteld.

Wie is hier aansprakelijk?

‘Het schoonmaakbedrijf kan aansprakelijk worden gesteld omdat de schade tijdens werktijd gebeurt en er sprake is van een arbeidsverhouding’, verduidelijkt Tom.

Grijs gebied

Bij geen enkele andere verzekering dan bij de aansprakelijkheidsverzekering, is het grijze gebied zo groot. Heeft u vragen over dit grijze gebied of over het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering voor uw bedrijf? Tom Dekker beantwoordt uw vragen graag.

Tom Dekker
Neem contact op met Tom

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht