10 tips voor een brandveilige kerstboom 

10 tips voor een brandveilige kerstboom

Geschreven door John de Smit op 5 december 2019

Heeft u al een kerstboom al in huis gehaald? De kerstboom, de kerstverlichting en de geur van dennennaalden brengen een hoop sfeer in deze donkere en koude dagen. Wees er wel alert op dat de Blauwspar of Nordmann brandveilig is. Elk jaar in december ontstaan er enkele woningbranden door een kerstboom die in brand vliegt of door verkeerd gebruik van de kerstverlichting.

Kuijs Reinder Kakes Verzekeren wil uiteraard dat u een vrolijke en zorgeloze kerst kunt vieren: hierbij geven we u 10 tips voor een brandveilige kerstboom.

  1. Laat de kerstboom niet uitdrogen, dus geef elke dag een keer water. Zorg dat het reservoir onderaan de stam altijd gevuld is met water. Een droge kerstboom kan al binnen 30 seconden in brand vliegen.
  2. Plaats een kerstboom minstens 2 meter van mogelijke brandhaarden, zoals kaarsen of een open haard.
  3. Gebruik liever geen kunstsneeuw, dat is brandgevaarlijk. Er is ook kunstsneeuw dat met chemische vlamvertragers is bewerkt, maar dit goedje is weer slecht voor het milieu.
  4. Plaats een kerstboom niet te dicht bij de gordijnen of een schemerlamp.
  5. Zorg dat de kerstboom niet in de vluchtroute staat, bijvoorbeeld bij een deur. Bij een brandende kerstboom kunt u dan nergens naartoe.
  6. U kunt de kerstboom eventueel impregneren met een brandvertragend middel.
  7. Plaats de kerstboom in een ruimte waar ook een werkende rookmelder hangt.
  8. Gebruik een dik en veilig verlengsnoer en rol dit helemaal uit, omdat het snoer anders warmte kan vasthouden.
  9. Trek altijd de stekker uit het stopcontact van de kerstverlichting als u het huis verlaat, hoe gezellig de lampjes ook kunnen zijn voor de straat.
  10. Een kunstkerstboom is brandveiliger dan een echte kerstboom. Meestal is deze al geïmpregneerd met een brandvertragend middel. Let er wel op dat de kerstboom een keurmerk heeft, van bijvoorbeeld KEMA of TUV.

Met een goed gekozen woonverzekering dekt u de financiële schade als de kerstboom toch vlam vat. Wilt u weten of uw inboedelverzekering of opstalverzekering nog voldoet? Voor vragen kunt u altijd aankloppen bij Kuijs Reinder Kakes Verzekeren.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie