10 tips voor een brandveilige kerstboom

Geschreven door John de Smit op 5 december 2019

Heeft u al een kerstboom al in huis gehaald? De kerstboom, de kerstverlichting en de geur van dennennaalden brengen een hoop sfeer in deze donkere en koude dagen. Wees er wel alert op dat de Blauwspar of Nordmann brandveilig is. Elk jaar in december ontstaan er enkele woningbranden door een kerstboom die in brand vliegt of door verkeerd gebruik van de kerstverlichting.

Kuijs Reinder Kakes Verzekeren wil uiteraard dat u een vrolijke en zorgeloze kerst kunt vieren: hierbij geven we u 10 tips voor een brandveilige kerstboom.

  1. Laat de kerstboom niet uitdrogen, dus geef elke dag een keer water. Zorg dat het reservoir onderaan de stam altijd gevuld is met water. Een droge kerstboom kan al binnen 30 seconden in brand vliegen.
  2. Plaats een kerstboom minstens 2 meter van mogelijke brandhaarden, zoals kaarsen of een open haard.
  3. Gebruik liever geen kunstsneeuw, dat is brandgevaarlijk. Er is ook kunstsneeuw dat met chemische vlamvertragers is bewerkt, maar dit goedje is weer slecht voor het milieu.
  4. Plaats een kerstboom niet te dicht bij de gordijnen of een schemerlamp.
  5. Zorg dat de kerstboom niet in de vluchtroute staat, bijvoorbeeld bij een deur. Bij een brandende kerstboom kunt u dan nergens naartoe.
  6. U kunt de kerstboom eventueel impregneren met een brandvertragend middel.
  7. Plaats de kerstboom in een ruimte waar ook een werkende rookmelder hangt.
  8. Gebruik een dik en veilig verlengsnoer en rol dit helemaal uit, omdat het snoer anders warmte kan vasthouden.
  9. Trek altijd de stekker uit het stopcontact van de kerstverlichting als u het huis verlaat, hoe gezellig de lampjes ook kunnen zijn voor de straat.
  10. Een kunstkerstboom is brandveiliger dan een echte kerstboom. Meestal is deze al geïmpregneerd met een brandvertragend middel. Let er wel op dat de kerstboom een keurmerk heeft, van bijvoorbeeld KEMA of TUV.

Met een goed gekozen woonverzekering dekt u de financiële schade als de kerstboom toch vlam vat. Wilt u weten of uw inboedelverzekering of opstalverzekering nog voldoet? Voor vragen kunt u altijd aankloppen bij Kuijs Reinder Kakes Verzekeren.

John de Smit
Neem contact op met John

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

Besparen op je levensverzekering: Tips en Overwegingen

In een tijd waarin het dagelijkse leven steeds duurder wordt, zijn velen op zoek naar manieren om geld te besparen. Wellicht is er ruimte voor besparing op je levensverzekering. Wanneer deze al...
Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Huis verhuren aan toeristen? Meld het aan de verzekeraar!

Heb je al eens toeristen over de vloer gehad? Het is tegenwoordig razend populair om een huis te verhuren aan vakantiegangers. Je verdient een extra zakcentje door jouw huis op internet aan te...
Bekijk overzicht