Zzp’ers, flexwerkers en starters krijgen makkelijker een hypotheek

Geschreven door Martijn van Malsen FFP EHP op 20 september 2019

Voor zzp’ers, starters, flexwerkers en freelancers was het tot voor kort erg moeilijk om een huis te kopen. Voor een hypotheek moeten ze kunnen aantonen over een stabiel en bestendig inkomen te beschikken. Dat is lastig als je net bent begonnen of de ene maand veel meer verdient dan de andere maand.

Een hypotheek leek vooral in het bereik te liggen voor werkenden met een vast contract, maar dat gaat nu veranderen. Dit najaar begint een experiment met negen kredietverstrekkers waardoor flexkrachten en zzp’ers makkelijker een hypotheek moeten kunnen krijgen. Daarvoor is de ‘Arbeidsmarktscan’ in het leven geroepen. Die scan kijkt onder meer naar de sector waarin de zelfstandige werkzaam is, zijn opleiding, zijn woonplaats en wat hij in de toekomst zou kunnen verdienen. Met deze scan kan de stabiliteit van het inkomen beter in beeld worden gebracht. Nu kijken hypotheekverstrekkers doorgaans naar het gemiddelde inkomen over de afgelopen 3 jaar.

De proef geldt voor een hypotheek met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG), die de financiële risico’s van een koopwoning beperkt. Met de NHG heeft iemand zekerheid dat de hypotheek wordt terugbetaald in bepaalde situaties, zoals bij werkloosheid, een echtscheiding of arbeidsongeschiktheid. De maximale hypotheek met NHG is dit jaar € 290.000. In 2020 wordt dat verhoogd naar € 310.000. Heeft u een flexibel inkomen en overweegt u een huis te kopen? Voor advies over uw financiële situatie kunt u altijd aankloppen bij Kuijs Reinder Kakes Verzekeren.

Zzp’ers, flexwerkers en starters krijgen makkelijker een hypotheek
Martijn van Malsen FFP EHP
Neem contact op met Martijn

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Waarom zijn woningen met een hoger energielabel steeds aantrekkelijker?

Waarom zijn woningen met een hoger energielabel steeds aantrekkelijker?

Energie- en gasprijzen vormen een belangrijk onderdeel van de maandelijkse kosten. En momenteel fluctueren deze prijzen flink. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het energielabel tegenwoordig...
Stormschade: wat is wel en niet verzekerd?

Stormschade: wat is wel en niet verzekerd?

Op woensdag 5 juli 2023 raasde de zwaarste zomerstorm ooit door ons land. Tijdens de zeer zware windstoten vielen bomen om, werden snelwegen afgesloten, vielen er dakpannen van de daken...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie