Alles over de WOZ-waarde van uw huis

Geschreven door Martijn van Malsen FFP EHP op 30 oktober 2017

Wat is mijn WOZ-waarde en die van mijn buren? Mijn WOZ-waarde berekenen? Wat is een eigenwoningforfait? En hoe zit dat eigenlijk met een nieuwbouwwoning?

Lees in dit artikel alles over de WOZ (Waardering Onroerende Zaken) waarde en de jaarlijkse beschikking.

Wat is de WOZ-Waarde?

Ieder jaar in januari of februari (in de eerste acht weken van het jaar) ontvangt u als eigenaar (of huurder) van een huis of bedrijfspand een WOZ-beschikking met daarin de WOZ-waarde van uw huis. Wanneer een woning of bedrijfspand eigendom is van meerdere eigenaren, stuurt de gemeente maar aan één van deze eigenaren de WOZ-waarde. De WOZ-waarde van de woning is de geschatte marktwaarde op de waardepeildatum. Uw gemeente baseert de waarde op de ligging, de inhoud en oppervlakte.

De WOZ-waarde is belangrijk omdat er verschillende belastingen en heffingen op zijn gebaseerd. Voor de beschikking in 2018 is de waardepeildatum 1 januari 2017. De gemeente stelt elk jaar de WOZ-waarde vast en maakt deze bekend op het aanslagbiljet waarmee ook bijvoorbeeld de aanslag onroerendezaakbelasting (OZB) wordt opgelegd. De officiële bekendmaking van deze WOZ-waarde heet WOZ-beschikking en deze beschikking bevat in ieder geval een naam en adres van de ontvanger, een datum, en een aanduiding (adres) van de woning of het bedrijfspand. Natuurlijk staat hierop ook de WOZ-waarde, de waardepeildatum en het kalenderjaar waarvoor deze WOZ-waarde geldt. Bent u het niet eens met de vastgestelde WOZ-waarde? Dan moet u bezwaar maken bij de gemeente, dus niet bij de Belastingdienst. Hebt u een bestaande woning (gekocht) en nog geen WOZ-beschikking gekregen? Vraag deze dan aan bij uw gemeente.

Het eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van uw eigen huis. Deze door de gemeente vastgestelde waarde staat op de WOZ-beschikking die u jaarlijks van uw gemeente krijgt. Het forfait is nosig voor de jaarlijke beslastingaangifte. U moet voor uw eigen woning namelijk een bedrag bij het inkomen tellen: het eigenwoningforfait. Lees meer over het forfait op de website van de Belastingdienst.

Wat is de WOZ-waarde van mijn buren?

Het gehele jaar door kunt u eenvoudig de WOZ-waarde van het eigen huis, maar ook die van bijvoorbeeld uw buren of van een huis wat u in gedachte heeft om te kopen, eenvoudig online bekijken. De WOZ-waardes van huizen zijn vanaf 1 oktober 2016 openbaar. Vergelijk de WOZ-waarde van uw huis met hetzelfde type huis via het WOZ-waardeloket. U kunt hier de actuele WOZ-waarde opzoeken via het adres, de postcode, woonplaats of via de kaart. Daarnaast ziet u ook het oppervlakte van de woningen en wat het bouwjaar is. De andere gegevens die de gemeente heeft gebruikt voor de taxatie (zoals naam eigenaar, de verkoopprijs van het huis) zijn niet te zien bij het online loket. En alleen de WOZ-waarde van woningen worden getoond, niet van bedrijfspanden.

Wilt u een taxatie van een bedrijfspand? Neem contact op met onze bedrijfsmakelaars.

WOZ-waarde nieuwbouwwoning

Heeft u een nieuwbouwwoning gekocht? Dan kunt u de waarde van de WOZ-beschikking die de gemeente heeft afgegeven begin van het jaar aanhouden, ook als die alleen betrekking heeft op de bouwgrond of op een gedeeltelijk afgebouwd huis. Heeft de gemeente nog geen WOZ-beschikking afgegeven? Dan moet u zelf de waarde van de woning (laten) schatten. Onze taxateurs kunnen u daarbij helpen. Zelf kunt u dit wellicht goed inschatten door te kijken naar de waarde van soortgelijke (nieuwbouw)woningen op 1 januari van het voorgaande jaar.

Waardebepaling van uw huis op elk moment van het jaar?

Gratis waardebepaling van uw huis? Neemc ontact op met onze makelaars en bekijk onze vestigingen verspreid over Noord-Holland.

Martijn van Malsen FFP EHP
Neem contact op met Martijn

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
De noodzaak van een 'verzekerings-APK': voorkom onaangename verrassingen!

De noodzaak van een 'verzekerings-APK': voorkom onaangename verrassingen!

Een verzekering afsluiten om er vervolgens nooit meer naar om te kijken? Veel ondernemers doen dit omdat ze liever bezig zijn met ondernemen. Begrijpelijk, want er wordt ook veel van hen...
De noodzaak van een 'verzekerings-APK': voorkom onaangename verrassingen!

De noodzaak van een 'verzekerings-APK': voorkom onaangename verrassingen!

Een verzekering afsluiten om er vervolgens nooit meer naar om te kijken? Veel ondernemers doen dit omdat ze liever bezig zijn met ondernemen. Begrijpelijk, want er wordt ook veel van hen...
Bekijk overzicht