Woningtekort in Noord-Holland houdt aan

Geschreven door Robert de Joode op 26 april 2021

Bent u op zoek naar een nieuwe woning in Noord-Holland? Het valt nog altijd niet mee om een betaalbaar huis te vinden in de regio. De krapte op de huizenmarkt houdt aan, blijkt uit de nieuwste kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 van KRK.

De vraag is veel groter dan het aanbod, waardoor de huizenprijzen blijven stijgen. In de eerste drie maanden lag de gemiddelde verkoopprijs bijna 8 procent hoger dan een jaar geleden. Wel is de toename minder fors dan in de rest van Nederland, want gemiddeld stegen de huizenprijzen in ons land met bijna 15 procent.

Nog steeds wisselen huizen rap van eigenaar: de gemiddelde verkooptijd bedraagt slechts 29 dagen. Het betekent dat u snel uw slag moet slaan, maar er zijn wel verschillen in de regio. Zo staan huizen in Amstelveen veel langer te koop dan in andere gemeenten, met gemiddeld 55 dagen.

Ook de stijging van de huizenprijzen is niet overal even groot. In Haarlem en Zaanstad zijn de prijzen maar een klein beetje gestegen, met 2 en 3 procent. De stijging in het eerste kwartaal was het hoogst in Oostzaan (13 procent), een kleine gemeente waar maar weinig woningen te koop staan. Hier betaalde u ook het meest voor een huis, met een gemiddelde verkoopprijs van € 634.000.

In Amstelveen hangt eveneens een flink prijskaartje aan een woning, met een gemiddelde verkoopprijs van € 548.000 in de eerste drie maanden. In Amsterdam, dat al sinds jaar en dag te maken heeft met krapte op de huizenmarkt, bedroeg de gemiddelde verkoopprijs € 511.000. In beide gemeenten werd ook een recordaantal woningen verkocht, sinds de start van onze meting in 2008.

Met minder budget kunt u op huizenjacht in gemeenten als Alkmaar, Almere, Heerhugowaard, Hoorn en Purmerend. Hier werd gemiddeld zo’n € 353.000 voor een woning betaald. Ook in deze gemeenten is er echter sprake van aanhoudende krapte op de huizenmarkt. Purmerend is een van de uitzonderingen waar het aanbod iets toenam in het eerste kwartaal. Ook in de gemeente Haarlemmermeer waren meer woningen te koop, vooral door gerealiseerde nieuwbouwprojecten.

Voor een gedegen advies over het kopen of verkopen van een huis kunt u als vanouds terecht bij Kuijs Reinder Kakes. Als professionele makelaar kennen we de ins en outs van de woningmarkt, maar ook voor een hypotheek kunt u bij ons aankloppen. Aarzel niet om contact op te nemen als u op zoek bent naar een onafhankelijke expert.

Robert de Joode
Neem contact op met Robert

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Coalitieplannen voor de woningmarkt: hoe kijkt KRK ernaar?

Coalitieplannen voor de woningmarkt: hoe kijkt KRK ernaar?

Half mei zijn de belangrijkste plannen en voornemens van de nieuwe coalitie gepubliceerd. Inmiddels wordt steeds meer duidelijk over de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord. KRK is...
Uw woning verduurzamen naar energielabel A? Wij helpen u graag!

Uw woning verduurzamen naar energielabel A? Wij helpen u graag!

Want wie wil er nou...
Bekijk overzicht