Sprekende Cijfers Woningmarkt rapportage Q2 2017

Geschreven door ing. Sander Siegersma RM RT WMC op 19 juli 2017

De cijfers en feiten van de Noord-Hollandse woningmarkt in het tweede kwartaal van 2017.

Hoge marktdruk
In alle regio’s neemt de marktdruk steeds verder toe. De vraag naar koopwoningen blijft onverminderd groot en grootschalig nieuwbouwaanbod om deze grote vraag te faciliteren blijft achter. Dalend woningaanbod, stijgende prijzen en zeer snelle verkooptijden zijn een logisch gevolg. Inschrijfprocedures voor bestaande woningen komen steeds meer voor. Dit is voor kopers vaak erg frustrerend om een woning te kunnen kopen.

Grote lokale verschillen
Per regio zijn duidelijke verschillen waarneembaar op het gebied van woningtype, grootte en prijsklasse. Enkele opvallende kenmerken:

  • In Amsterdam en Haarlem is het beschikbare woningaanbod gestegen.
  • In Zaanstreek en Beverwijk daalt aanbod juist steeds verder.
  • Aantal verkopen neemt voor 2e achtereenvolgende kwartaal af in HAL-gebied.

De achtergronden hiervan kunt u verder lezen in onze beschouwingen en analyses per regio. Hiervoor verwijzen u graag naar de volledige woningmarktrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q2, die u in deze rapportage kunt aantreffen.

Starters de dupe
De aanschaf van een eerste koopwoning wordt door de hoge marktdruk financieel steeds lastiger voor de grote groep van starters, waardoor die vaak niet een huis kunnen kopen in de stad of dorp van hun 1e voorkeur. Een zorgwekkende ontwikkeling, omdat onze moderne maatschappij haar burgers zo niet meer fatsoenlijk kan huisvesten in een fijne koopwoning en omgeving naar wens. De sfeer van comfortabel, veilig en prettig een eigen huis kopen is momenteel ver weg. In snel tempo veel nieuwbouwhuizen bouwen is de enige dynamische oplossing versus de statische bestaande woningvoorraad. Daarbij is een gematigde grondprijspolitiek en versimpelde bouwregelgeving vanuit de overheid en gemeentes erg belangrijk om snel aan de blijvende woningvraag te kunnen voldoen. Wij pleiten richting Bouwend Nederland (zoals de grote projectontwikkelaars, institutionele beleggers en relevante brancheorganisaties als de NVM) om met elkaar de handen ineen te slaan om gezamenlijk een actieve lobbycampagne te voeren om dit voor elkaar te krijgen.

Tot slot
Heeft u naar aanleiding van onze woningmarktrapportage nog vragen of behoefte aan advies voor een grootschalige ontwikkeling of klein bouwproject? Bel ons gerust, we helpen u graag als officiële NVM Woningmarktconsultants.

Download hier de gehele rapportage.

ing. Sander Siegersma RM RT WMC
Neem contact op met ing. Sander

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
KRK Makelaars: De woningmarkt kantelt weer in het voordeel van de verkoper!

KRK Makelaars: De woningmarkt kantelt weer in het voordeel van de verkoper!

Sterke toename verkoopcijfers en een forse daling van het aanbod op de Noord-Hollandse woningmarkt. Dit blijkt uit de verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4-2023 van...
KRK Makelaars: transactieprijzen Noord-Hollandse woningen afgelopen jaar fors gedaald

KRK Makelaars: transactieprijzen Noord-Hollandse woningen afgelopen jaar fors gedaald

Na jaren van oplopende vraagprijzen, steeds kortere doorlooptijden en weinig aanbod laat de woningmarkt in Noord-Holland in Q3 van 2023 ons iets anders zien. De verkoopaantallen liepen licht op...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

 

Meer informatie