Woningmarkt normaliseert onder invloed van maatschappelijke ontwikkelingen: “Alles raakt meer in verhouding”

Geschreven door Robert de Joode RM RT WMC op 19 september 2022

De woningmarkt is in korte tijd ingrijpend veranderd. Dit heeft gevolgen voor kopers en verkopers. Moeten zij zich ongerust maken? Gelukkig niet. Volgens Robert de Joode, partner bij KRK, is de ontwikkeling voor beide partijen positief: “Het is belangrijk om de huidige situatie in perspectief te plaatsen. We hadden te maken met een extreme, zwaar overspannen woningmarkt. Nu bewegen we toe naar normalisering. Alles raakt meer in verhouding. Kopers hebben weer een kans en verkopers kunnen nog steeds goed verkopen.”

''De sterke wens om te kopen blijft, maar het is lastiger dan voorheen''

Eerst een korte analyse: hoe is de woningmarkt in zo’n korte periode van oververhit naar normaal gegaan? “Er is veel aan de hand op maatschappelijk niveau,” legt Robert uit. “De oorlog in Oekraïne, de oplopende inflatie, de stijgende energiekosten, het dalende consumentenvertrouwen: al deze zaken hebben invloed op de woningmarkt. Wij zien dat sommige potentiële kopers onzeker worden. Dat gevoel wordt versterkt door de stijgende hypotheekrente en het feit dat de leencapaciteit wordt ingeperkt. Het Nibud is bezig met een aanscherping om mensen tegen té hoge maandlasten te beschermen, waardoor zij minder makkelijk geld kunnen lenen. Dit beïnvloedt hun vermogen om een woning te kopen.”

Tegelijkertijd ziet Robert dat er nog steeds een enorme vraag naar woningen is: “De wens om te kopen of huren blijft groot. Maar ze kunnen het niet meer zo gemakkelijk als voorheen. Vorig jaar trok een woning soms wel 90 kijkers aan. Op hetzelfde type huis komen nu misschien vier tot 10 mensen af.”

Dit heeft uiteraard gevolgen voor verkopers: “We zien dat woningen langer te koop staan. En het aantal huizen dat boven de vraagprijs wordt verkocht, is drastisch gedaald.”

''Realisme is nodig, maar de prijzen zijn nog steeds historisch hoog''

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor verkopers? “Als je je woning nu te koop zet, is er wat realisme nodig,” zegt Robert. “De verkoop gaat vaak minder snel en het is niet vanzelfsprekend dat geïnteresseerden overbieden. Tegelijkertijd zijn de prijzen nog steeds historisch hoog. En het is nog altijd prima mogelijk om een huis te verkopen. Waarschijnlijk lukt dit niet in twee weken. Maar een tot twee maanden is in veel gevallen wel haalbaar.”

Robert adviseert verkopers ook om de verkoop goed voor te bereiden: “Het is verstandig om hier energie in te steken, omdat kopers meer keuze hebben. Wie dat doet, heeft nog steeds kans op een goede verkoop met een uitstekende opbrengst.”

''Prijsonderhandelingen zijn vaak weer mogelijk''

Ondanks de recente ontwikkelingen zijn er volgens Robert nog voldoende kopers die hun huizenjacht wél voortzetten. Hoe zij de markt het best kunnen betreden? “Houd je financiële plaatje eerst goed tegen het licht om te zien wat je opties zijn. Besluit je om in het huidige klimaat een woning te kopen, besef dan dat prijsonderhandelingen momenteel weer mogelijk zijn.”

Daarnaast raadt Robert kopers aan om zich niet enkel te focussen op huizen die in topconditie zijn. “Woningen met gebreken bieden juist nú mogelijkheden. Je hebt een goede onderhandelingspositie, waardoor je vaak budget overhoudt om de zaken op te knappen.”

'' De woningmarkt kan voorlopig wel een stootje hebben''

De toekomst is in deze wispelturige tijden moeilijk te voorspellen. Maar Robert ziet de zaken vooralsnog optimistisch in: “Het is reëel om te veronderstellen dat er economisch nog wat tegenslag komt. Maar de woningmarkt kan voorlopig wel een stootje hebben. Bij een beetje tegenwind zal zij niet direct in elkaar zakken. Daar is de vraag veel te groot voor. Daarom spreken wij voorlopig niet van een verslechtering, maar van een normalisering.”

Robert de Joode RM RT WMC
Neem contact op met Robert

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Uw woning verduurzamen naar energielabel A? Wij helpen u graag!

Uw woning verduurzamen naar energielabel A? Wij helpen u graag!

Want wie wil er nou...
Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2023

Nieuwe lente, nieuwe interieurlook: 4 woontrends van voorjaar 2023

De lente is weer aangebroken. Voor veel mensen een mooi moment om een voorjaarsschoonmaak te houden en meteen het interieur wat op te frissen. Misschien wil je jouw woning zelfs wel in een...
Bekijk overzicht